海水領域 SeaFishZone

查看: 3717|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

計算問題 [複製鏈接]

樓主
1. 魚缸計算立方體方法?
英制 :
公制 :
2. 生物環數量比例?
3.魚兒數量要否計算?

謝謝

沙發
我個人覺得落幾多環要睇隻環既儲菌量, 隻隻唔同, ma而家好似600左右

板凳

地板

lahahaha 發表於 2014-5-20 14:12
我個人覺得落幾多環要睇隻環既儲菌量, 隻隻唔同, ma而家好似600左右

MA 環, $600元。 有機多數量 L ?大中及細 碼,價錢相同嗎。

尺寸計算機,超好用。
多謝。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

魚缸:(長X闊X高)÷62=魚缸水容量
環:1L環=10L水

Galaxy 發表於 2014-5-20 17:57
魚缸:(長X闊X高)÷62=魚缸水容量
環:1L環=10L水

多謝

gg2515gg 發表於 2014-5-20 16:53
MA 環, $600元。 有機多數量 L ?大中及細 碼,價錢相同嗎。

我意思係每立方米MA環可以儲600立方米既菌.....大約係咁既意思, 單位唔知有無記錯, 請高手指教下

唔同環儲菌力唔同, 基本上幾百蚊1L個D係儲菌過千以上, 好似有D冷門牌子可以過2千....太耐之前睇唔太記得

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你整個次序錯哂:你想換缸,又未知道換幾大,
沙缸幾大,幾時換?就想去收二手生物環,化氮等!連最基本硬件都未準備好,周圍收野都係多餘!太心急了,正如我之前whatsapp 講,
學好基本功,懂得何謂養菌,Q魚先!
再計下自己將來換幾大個缸,從中知道要幾多生物環,再考慮那種生物環,才開始開缸!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2014-5-21 10:53
沙缸幾大,幾時換?就想去收二手生物環,化氮等!連最基本硬 ...

失敗乃成功之母
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ybkwok 發表於 2014-5-21 10:53
沙缸幾大,幾時換?就想去收二手生物環,化氮等!連最基本硬 ...

yes sir

我見到你地D魚好正呀,人便心急了。
開缸吉時在六月中。