海水領域 SeaFishZone

查看: 8834|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

心灰意冷 [複製鏈接]

樓主
話說由D半年開始買入皇帝都不知何故突然死亡最快落缸2小時跟著瓜埋以為水質有問題搞好水質再來過近日入8吋太后 7吋蓝仙都冇問題有白點落皇牌殺菌水3日搞掂昨日到魚街買了一條12吋勁白點馬代帝在魚店都開口返家用50升大膠箱Q魚打氣 暖管 做流 加5ml 皇牌殺菌水到半夜突然死亡冇争扎唔知是否皇帝受唔到銅或皇牌殺菌水對皇帝不好有冇師兄教路謝謝!

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發

有白點帝都買, ching缸幾大, 見ching都鍾意買大魚有幾多環呢

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
咁冒險,明知勁白點,都要買?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
36吋我見條魚個价ok又開口在那魚店都見到差不多2星期都冇事唔死我先買諗著用膠箱Q吓佢點知瓜埋!

skimmer 發表於 2014-5-26 09:07
有白點帝都買, ching缸幾大, 見ching都鍾意買大魚有幾多環呢

有25升環十10多升珊瑚骨

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

首先皇帝是可以受銅, 有幾多環

論壇元老

~㊣得叔㊣~

hk123458 發表於 2014-5-26 09:25
有25升環十10多升珊瑚骨

36"缸連沙缸共幾多升水

大约300升

論壇元老

~㊣得叔㊣~

FOT珊瑚骨作用唔係太大, 而生物環又唔夠, 個人提議換晒生物環, 300升水最小有30升環

我24吋缸都25L環以上

論壇元老

~㊣得叔㊣~

我1100升水150升環

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

又用珊瑚骨,出事啦!

珊瑚骨唔係都可以養菌嗎?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

珊瑚骨係可以養菌但唔夠環多

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

新返未定咁快落藥
我真係傻架

我覺得珊瑚骨只隱定ph,滕綿都可以做到菌

論壇元老

勁白點,條魚態已經差,重要適應新水,又落藥,平移莫贪
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

有無師兄用底喉加滿生物環加四吋沙底用作種菌

skimmer 發表於 2014-5-26 11:41
珊瑚骨係可以養菌但唔夠環多

C兄, 邊隻環養菌最多, 見到有D八角型, 有D圓型,邊隻牌子體積小又藏菌多!幾耐洗一次環架!我而家NO2,NO3同阿摩尼亞都是O, PH8.2, 禁重駛唔駛加環呀

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-26 12:47
C兄, 邊隻環養菌最多, 見到有D八角型, 有D圓型,邊隻牌子體積小又藏菌多!幾耐洗一次環架!我而家NO2,NO3同 ...

ph.你隊爆個沙缸就得.爆左你唔駛計,唔爆.咁你做咩唔隊爆個沙缸?係你問題.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/