海水領域 SeaFishZone

查看: 8089|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

黑背心返來要點處理? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
要用咩去浸去增加存活率?

沙發
但想請教。買番黎生存率好低嗎?

板凳
但想請教。買番黎生存率好低嗎?

地板
首先不要把塑料袋里的鱼放入鱼缸里,而是先把塑料袋放到鱼缸里,等塑料袋里的水温升至和鱼缸里的水温差不多.然後打開魚袋, 用氣喉抽魚缸水到袋里, 用氣喉閘制 調教水流至每秒1滴, 直至到袋里的水變成魚缸水. 我就做了2小時才放入缸, 暫時每次都成功.

PS: 買小丑魚時, 擇上旗下旗登直,魚身肥壯個D會易飬.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

hkkelvinchoi 發表於 2014-5-27 09:16
首先不要把塑料袋里的鱼放入鱼缸里,而是先把塑料袋放到鱼缸里,等塑料袋里的水温 ...

C兄真有心機我就只對溫就算..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我通常用Q桶浸黄粉加EM丸,每日換桶半桶主缸水。第三日放劏房睇下主缸地頭虫動向先放監。只是個人經驗……吾信吾好插😆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

hkkelvinchoi 發表於 2014-5-27 09:16
首先不要把塑料袋里的鱼放入鱼缸里,而是先把塑料袋放到鱼缸里,等塑料袋里的水温 ...

好詳細.
但就算對水夠.

好似野生背心..
需要點去處理..先令佢唔會唔生毛, 好多時返黎後就唔扯

iphone5 發表於 2014-5-27 10:10
好詳細.
但就算對水夠.

浸兩日formalin就得

1010淡水+甲基藍+15-20mins=去ufo
Q桶浸甲基藍7天以上 , 可去山埃 , 生毛 , 白屎.

論壇元老

神一樣的對手

對水對溫->過淡+甲基藍->落桶+PG/黃粉
爆瘡就黃粉搽上去~

暫時4公子2黑背都係咁做, 未有傷亡
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

我會就咁用ab桶q7日到,咩藥都唔用,因為如果條魚正常好態根本唔駛落藥,每日留意住有冇發毛或其他病,如不幸發毛先落抗生素,而且重點係頭兩日最好唔好餵食, 因為新番魚腸胃比較差,太早餵食好容易有腸炎(白屎),(以上只是個人經驗, 希望可以幫到你啦)

我會車落Q缸.乜都唔落.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

唔怪得你地养得咁好,我只係随便过过淡水就算

eddie330 發表於 2014-5-27 11:27
x 2 & 有事先捉出黎醫

我最近2/3個月入的3條背心 都仲現在....
1 成袋魚浸魚缸對水溫半個鐘....
2 半魚缸水半袋魚水半個鐘....
3 黃粉浸浴1個鐘打大少少氣....
4 甲基籃淡水浴5分鐘....
最後劏房西起養....幾日後先喂糧....
食糧後好態直接落缸....
個人議見....
最後都係要條背心本身健康就ok....

eddie330 發表於 2014-5-27 14:25
多謝 c hing 指教.
我會好好學習~~

我都係.多謝貢多位.我下次買小丑都要小心D.

真係勁。又學到野

我係wingk960 發表於 2014-5-27 11:07
我會車落Q缸.乜都唔落.

你係新手

如果淨係做足對溫對水就ok,就唔會有咁多野生小丑養唔到。
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

我前日買了 pair , 這兩日相繼雲歸.......