海水領域 SeaFishZone

查看: 4808|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

用咩做底好呢....? 沙? 珊瑚骨? (RT缸) [複製鏈接]

樓主
小弟開左缸都差不多 3個多月......(RT缸)

一開始貪靚就用左沙黎做底.....

但其後發現D 魚屎成日積晒係角落或暗角位.....( 用造流吹又會吹飛晒D沙..)

雖然唔影響外觀, 但始終怕有一日會反缸.....

因為我係用濾桶的.....

所以我突然醒覺 ! 我要轉左佢 ( D魚生白點死晒而受到刺激......)

想問下有經驗既師兄們, 我宜家既情況是否適合咁做?? 目前 NO3 1-2 , PO4 0.03 都算處於較為理想的情況

當我轉左沙底會唔會產生巨變, 影響珊瑚健康? (目前都買左不少珊瑚.....)

當然我會用返原本一半左右既水 (存唔晒咁多....) 生物石 .....

同時又應該用邊種素材黎做底好呢? 美觀 + 不影響魚缸 + 容易清理

我有諗過用珊瑚骨, 鋪薄薄地一層, 但又怕會影響 PH 值? (會唔會導致某類珊瑚不能養殖)

請大家幫幫我

沙發
我尋日買左條海參清潔下啲沙

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
依家幾厚沙?沙底唔超兩吋基本上都冇問題,隨時吸起都唔會反缸
珊瑚骨做底係最污糟,千其唔好用
用粗身少少嘅沙(1-3mm)就可以大流d,但要完全無屎係沙面係冇可能,除非缸底冇野加有水泵長冲

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
我清缸底方便
我真係傻架

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

一條海參攪掂

最佳新人 論壇元老

珊瑚骨先大濟,1吋沙底其實無咩問題。

我沙底大約 1.5 ~ 2吋左右

咁我係米要換水時順便吸走D 沙, 直到1 吋左右

海參大約幾錢左右

傻傻地單眼仔 發表於 2014-5-30 09:35
我清缸底方便

Ching 我剛剛轉左清缸底,但唔知點解生物石産生左好多細細粒唔知沙定塵傢微粒
方石人缸個時整左出泥全陪沉囇起缸底其實正唔正常

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Jamjam226 發表於 2014-5-31 05:23
Ching 我剛剛轉左清缸底,但唔知點解生物石産生左好多細細粒唔知沙定塵傢微粒
方石人缸個時整左出 ...

正常係會有……不過缸底夠水流可以吹走
我真係傻架

只係一時諗到係米轉左佢會比較易清潔