請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: RICKYNG148

大檸樂 [複製鏈接]

RICKYNG148 發表於 2014-6-4 12:20
個哥仔話 6 日為一療程,可換水.

6日唄, 祝你好運
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你隊夠銅就得TEST下.到0.5就收手.一星後就差唔多.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

OK

唉,唔小心打碎左支 tester 玻璃樽,唔知邊到有得買
或者有 c hing 有多可出讓.

現在 d 魚好唔活躍,有 d 游上水面,我看都係唔樂觀
但奇怪幾條毛仔好似無野咁.

我係wingk960 發表於 2014-6-4 12:57
你隊夠銅就得TEST下.到0.5就收手.一星後就差唔多.

到 0.5 浸左兩日,睇怕都過唔到明天了.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

RICKYNG148 發表於 2014-6-8 02:52
到 0.5 浸左兩日,睇怕都過唔到明天了.

係咁架嘞。養養下你就會慣。最重要。係個心點對條魚。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

(d 魚游上水面)...有冇打大氣呀,落咗藥最好打大氣,因有o的藥會搶氧

各 C HING 現浸左藥8日,只得 藍吊,毛仔表面無野,法仔同藍面有爛其眼朦仲有些白點,得半成活躍度.

其他魚(相頭三條魚)死時都有爛其,其實係白點定有菌.

RICKYNG148 發表於 2014-6-12 16:26
各 C HING 現浸左藥8日,只得 藍吊,毛仔表面無野,法仔同藍面有爛其眼朦仲有些白點,得半成活躍度.

其他魚( ...

個哥仔米話 6 日為一療程咩!點解仲有白點  但我經驗真係要10日至清晒白點, 數日觀察期
不過如果缸D水唔達標, 魚的抵抗減弱就捱不過10日的藥力加劣水質的雙重折騰架 C兄

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

其實5月中係其他CHING手上買魚, 6月頭先發白點?? 會唔會唔關佢事??