海水領域 SeaFishZone

查看: 2624|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

np豆一問 [複製鏈接]

樓主
用左四分一包,滚左兩星期,不斷死魚是否出了問題?

論壇元老

沙發
幾大包既1/4  ?
個缸幾多litre 水 ?

板凳
應該係細包,今晚睇下!200L水,玻璃開始矇矇地!是否要清走,或放到化痰前,沙缸太細,現放在上水泵傍!真係吾知點攪?

地板
ethan 發表於 2014-6-17 15:55
應該係細包,今晚睇下!200L水,玻璃開始矇矇地!是否要清走,或放到化痰前,沙缸太細,現放在上水泵傍!真 ...

落豆樽可以嗎 ?

有樽!

ethan 發表於 2014-6-17 16:53
有樽!

Ching 落了多少 po4 粉落樽 ?之前有無用清水洗濾材 ?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

玻璃開始矇矇地應該菌膜,有可能你支化氮唔夠力。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

如無魚的話 ,試抽晒水,重新再 setup 一次 !

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-6-17 17:02
玻璃開始矇矇地應該菌膜,有可能你支化氮唔夠力。

我有時玻璃都會有一滲啡膜 ,係膜菌/ 啡苔跡.......

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

edlsang 發表於 2014-6-17 17:27
我有時玻璃都會有一滲啡膜 ,係膜菌/ 啡苔跡.......

菌膜好似唔係啡色
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/