海水領域 SeaFishZone

查看: 4865|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

點解我落極藍十字白點藥都唔夠?? [複製鏈接]

樓主
我24X24X24缸, 200L水, 沙缸20X20X20, 爆環, NAC7, 我估水有100L左右, 加埋當佢300L, 40L水用16滴, 應該128滴夠了? 但我加加埋埋落左160滴測試濟顯示仲沒夠, 係咪再落?? THX CHING

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發

落銅要慢慢加, 夠份量就停跟說明書指示隔曰再落, 如果一次過落到0.5 d魚會頂唔順
40L水=1ml銅, 300L水=7.5ml

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
濾材會吸走部份銅,所以要用測試劑檢查,唔洗信晒説明書

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
唔夠架.再落啦..我16升都落20滴先夠.大缸唔駛講,我二百幾升,落左成好似二百滴都有.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我殺白點用USA殺茵水……萬試萬靈

論壇元老

真人真事  時間 : 今年4月  魚魚中細白  岀魚街地舖買支藍十字(500ml) $200
第1日 : 200L水落足5ml 預埋瀘材吸銅
第2日 : 放工後度 冇銅 加5ml 睡前度 銅=0 再加5ml
第3日 : 同上 魚魚還好
第4日 : 放工後度 銅=0 以為試劑過期 冇再加銅 明日放工後出魚街買試劑
第5日 : 用新試劑都度吾到有銅 魚魚明顯態差 分幾次大幅加藥
第6日 : 我估計落80-100ml(約1/5支) 銅=0.5
最後因為延醫 魚魚
結論 : 1. 支藥過期  2. 溝水
祝C兄魚魚早日康復 !

pca 發表於 2014-6-18 13:28
我殺白點用USA殺茵水……萬試萬靈

c兄,可以講下殺菌水點落法嗎?幾多L水落幾多???療程係幾多天??中途換水又要點??thx
23,6,2014重新開缸36"22"24"滴漏缸,nac7化氮,pj7500上水泵,18w殺菌燈,30"(光之影)led燈,wp40造流……

Q缸,18"背滴漏,nacQQ化氮,nj800上水泵,led燈3w……

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

買支靚啲pointex啦!

唔該晒咁多ching,  咁我信測銅劑落到夠為止, thanks all

Galaxy 發表於 2014-6-18 16:26
買支靚啲pointex啦!

喔。。。原來藍十字唔係最好? 咁我買支試試先, thx

論壇元老

永遠係新手

啱啱中完白點,pointex真係好得,用後又唔駛換水,又唔駛度銅,跟足指示落就得。

may414 發表於 2014-6-18 20:30
啱啱中完白點,pointex真係好得,用後又唔駛換水,又唔駛度銅,跟足指示落就得。

師兄邊到有得買?

論壇元老

永遠係新手

eerr12 發表於 2014-6-18 23:31
師兄邊到有得買?

魚街好多間都有,唔難揾。

搵左幾間都無 有無貼士@@