海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

30吋小丑籠屋 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

a1515354 發表於 2014-7-3 13:31
c兄,甘間水流冇問題?

好坦白, 一定有少少屎喺缸底,  想認真解決就可以整幾條出水 當造流

我乜都冇整係因為小丑屎多極有限,  每一間亦只有6吋深,  隔幾日換水時沖一沖缸底(我缸邊造左水龍頭)
暫時停賽

母魚越黎越肥身了,  加個兜比佢地先  

Clown 1C.jpg (219.76 KB, 下載次數: 38)

Clown 1C.jpg

Clown 1B.jpg (207.12 KB, 下載次數: 37)

Clown 1B.jpg

Clown 1A.jpg (217.52 KB, 下載次數: 35)

Clown 1A.jpg

暫時停賽

再黎平野一對

Clown 2.jpg (229.49 KB, 下載次數: 35)

Clown 2.jpg

暫時停賽

大開眼界

peterfox 發表於 2014-8-4 14:53
大開眼界

只係張相 zoom 得近D
遲D或者跟風捉對畢仔先

暫時停賽

點固定三塊黑膠板?

iphone5 發表於 2014-8-4 17:34
點固定三塊黑膠板?

黑膠板上下開窿,  用索帶輕輕拉緊格仔板,  黑膠板唔多唔少會90度固定

最後加兩粒吸吮,  將格仔板推向魚缸玻璃的正面,  咁就ok左
暫時停賽

另一對小丑......黑背心 + 人工混背心  

Clown 04.jpg (236.32 KB, 下載次數: 35)

Clown 04.jpg

Clown 03.jpg (257.97 KB, 下載次數: 33)

Clown 03.jpg

Clown 02.jpg (227.68 KB, 下載次數: 33)

Clown 02.jpg

Clown 01.jpg (231.75 KB, 下載次數: 35)

Clown 01.jpg

暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-8-4 18:16
黑膠板上下開窿,  用索帶輕輕拉緊格仔板,  黑膠板唔多唔少會90度固定

最後加兩粒吸吮,  將格仔板推向魚 ...

師兄可唔可以影一影個位, 我唔係太明, 我之前整過而係都係斜哂, 無你咁齊整

chanyinpok 發表於 2014-8-9 09:44
師兄可唔可以影一影個位, 我唔係太明, 我之前整過而係都係斜哂, 無你咁齊整

索帶唔好扯得太行,  應該OK

照片 568.jpg (339.23 KB, 下載次數: 33)

照片 568.jpg

暫時停賽

論壇元老

師兄水清魚靚相精美,請教用什麼技巧和可否公開相機用什麼設定呢?
TIga

everest 發表於 2014-8-10 19:26
師兄水清魚靚相精美,請教用什麼技巧和可否公開相機用什麼設定呢?

其實我真係唔曉攝影

canon 550D 平時用 Manual  光圈3.5 快門 200  ISO800

有咩錯的話,  請其他ching 指教一下
暫時停賽

論壇元老

calvinfff 發表於 2014-8-10 21:17
其實我真係唔曉攝影

canon 550D 平時用 Manual  光圈3.5 快門 200  ISO800

多謝分享,下次揾部相機跟師兄設定試下影先!
TIga

XXXL 巨無霸公子小丑 1,  比細果條1吋丑 體積大4倍都未止  

Giant 04.jpg (222.61 KB, 下載次數: 36)

Giant 04.jpg

Giant 03.jpg (232.59 KB, 下載次數: 34)

Giant 03.jpg

Giant 02.jpg (232.84 KB, 下載次數: 31)

Giant 02.jpg

Giant 01.jpg (227.77 KB, 下載次數: 35)

Giant 01.jpg

暫時停賽

eddie330 發表於 2014-8-22 13:58

圍起黎 平均$40 一吋,  係咪好 cheap 呢
暫時停賽

養得好好呀

mortyleelee 發表於 2014-8-22 14:16
養得好好呀

暫時只係幾日貨仔,  比舊葵佢訓,  再過多幾日就安全了

唔知魚本身定大黑店水質嘅問題,  我見佢d丑3-4日已經全身白膜,  奄奄一息
暫時停賽

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

好正呀!

初試啼聲: 野生黑背心的第一胎,  新手上路.....應該會係去黃泉路  

暫時停賽

吸毒嘅野,  點可以比佢停......加多D靚丑先  

Picasso 03.jpg (209.13 KB, 下載次數: 34)

Picasso 03.jpg

Picasso 02.jpg (225.73 KB, 下載次數: 32)

Picasso 02.jpg

Picasso 01.jpg (221.11 KB, 下載次數: 37)

Picasso 01.jpg

暫時停賽