海水領域 SeaFishZone

查看: 6412|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

紐扣一問     [複製鏈接]

樓主
有部份紐扣為何經常開開下唔開?我已經做了很多工夫,如下
已dip過,夜晚用電筒照過無蟲
有換水(一星期一次),有check水質,用salifert, (NO3:0.2,PO4:0.04,Ca:400,KH:8, PH:8.3),數據一切正常
有光又有流,某部份紐扣開得燦爛,有某部份紐扣雖然處於同一位置,但仍然開開下唔開
缸內除了紐扣,其他千手,腦,寶石花和星花都冇問題,反而紐扣最難養
請教各位有冇方法解救

沙發
我同師兄你情況一樣,同一款扣買反來有時開有時唔開,水與數據都十分正常,但係始終有時候有D野唔可以解釋,始終每個人個缸情況唔一樣,不過扣你可以試下唔開果D放暗光位,唔理佢一排可能會生到一堆都係,同如果佢未死住就唔好搞咁多野,例如捚出來dip,因為好易無拿拿甩左

板凳
唔奇,我放好耐先開晒,慢慢嚟。

地板
mortyleelee 發表於 2014-6-24 23:51
唔奇,我放好耐先開晒,慢慢嚟。

放了幾耐?

阿古羅 發表於 2014-6-24 23:39
我同師兄你情況一樣,同一款扣買反來有時開有時唔開,水與數據都十分正常,但係始終有時候有D野唔可以解釋,始終 ...

Thanks!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

養鈕扣一定要有流有光
成日唔開既扣,試下攞出嚟浸氨基酸,變咗柴都可以出返頭
另外要知道餵魚食多啲,疴多啲,等於餵食鈕扣
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-6-26 09:36
養鈕扣一定要有流有光
成日唔開既扣,試下攞出嚟浸氨基酸,變咗柴都可以出返頭
另外要知 ...

有光又有流,某部份紐扣開得燦爛,有某部份紐扣雖然處於同一位置,但仍然開開下唔開
我有餵red sea 既 Energy B, 一星期已兩次. 仲係描準紐扣餵
如果攞出嚟浸,是否浸red sea 既 Energy B便行?
我個缸是RT, 一條魚都冇
勞煩師兄解答. Thanks!

版主

馬記廁所友

butterfly 發表於 2014-6-26 20:05
我有餵red se ...

咁就要睇真啲有冇蟲攪
攞出嚟浸濃錪,再浸energy B
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-6-27 09:26
咁就要睇真啲有冇蟲攪
攞出嚟浸濃錪,再浸energy B

玻璃蟲算唔算?但有其他紐扣和其他種類的珊瑚都有玻璃蟲

版主

馬記廁所友

butterfly 發表於 2014-6-28 02:35
玻璃蟲算唔算?但有其他紐扣和其他種類的珊瑚都有玻璃蟲

參考下
http://www.coralpedia.com/index.php?module=Gallery2&g2_itemId=384