海水領域 SeaFishZone

查看: 9307|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

分享下細缸3日開缸 [複製鏈接]

樓主

36吋x12吋x20吋缸, 只用細沙淺淺一層同一包大約$40既CHEAP環, 開缸第一日洗到D魚街買既細沙超乾淨, 沖水都沖左兩個鐘, 環同沙倒哂係缸底, 係西貢買左4隻大寄居蟹同兩隻海綿蟹一隻5蚊銀大面包蟹, 再加上魚街買豆釘寄居蟹7隻, 倒兩支蜂皇張落缸, 捉隻基圍蝦撕開幾忽掉落去餵蟹, 第二日再一支蜂皇張, 呢次變左餵魚糧, 一日餵5次每次3個5蚊疊埋咁多, 第3日搞起D沙換3分2水後再一支蜂皇張, 禮成! 即放左一條班馬蝶, 兩條本地新娘, 1條番王, 1本地龍船, 6條MO仔, 兩條黑MO, 1多利1紫吊1一條台灣紫月B今日加多條3吋白尾, 過左兩星期只加水無換水仲開口大食

沙發
Calmiee 發表於 2014-6-28 02:49
ching,有興趣了解下你依家嘅nh3,no2有幾多。
想參考下整過細嘅
同埋你係靜缸定?

我無度過, 因為我都無諗過由頭到尾只死左隻大寄居蟹同3條MO咁順利, 當初我諗住D大蟹會死一半同幾條試水MO會全死
我只有用一個兩頭打氣, 兩舊氣石分別埋係缸既左右兩面沙底, 沙底全靠D蟹去番唔使積屎, 無用SKIMMER, 得一個掛濾入面只放綿, 換水就淡水直車落缸再倒鹽落掛濾到慢慢溶, D蟹都頂到唔死魚就更加無問題, 果堆MO仔有D係集中營買, 死果幾條我懷疑根本同我缸水無關
如果你細缸, 寄居蟹/蟹仔用黎開缸真係十分好使好用, 又難死又大食, 開完缸想唔要又易捉番, 係驚掉落廁所會塞

論壇元老

板凳
恭喜發財,魚鋪多謝你!
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

地板
又睇下死唔死, 死先幫魚鋪多謝我啦

弱智兒童快樂無窮

jason777 發表於 2014-6-28 07:29
弱智兒童快樂無窮

有d人廢搞死魚就當第個都唔得, 境界唔同無野講

岸久無得醫

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

建議你check下D數據,最起碼都check下NO3
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

puikwong 發表於 2014-6-28 08:27
岸久無得醫

你咪個好例子囉, 唔使唱通街

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有冇全缸照片分享一下
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-6-28 08:35
有冇全缸照片分享一下

係...分享下啦...
我地魚友接受能力好高...

論壇元老

咁都養到,真係神一般境界,post段片比大家分享下喇。
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

任你講。我屋企。其實養左條鯨魚。重養左好多年。海馬公園都問我借過表演。平時我都係餵d 飯同米粉佢食。我環同泵都唔駛。你功力未到家啊
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-6-28 09:04
任你講。我屋企。其實養左條鯨魚。重養左好多年。海馬公園都問我借過表演。平時我都係餵d 飯同米粉佢食。我 ...

c兄,你仲勁,得閒影下鯨魚跳水頂波黎睇下

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-6-28 09:04
任你講。我屋企。其實養左條鯨魚。重養左好多年。海馬公園都問我借過表演。平時我都係餵d 飯同米粉佢食。我 ...

你仲勁我都係養幾條殺人鯨

光頭仔 發表於 2014-6-28 09:25
你仲勁我都係養幾條殺人鯨

有無養眼鯨鯨

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Terry 發表於 2014-6-28 09:16
c兄,你仲勁,得閒影下鯨魚跳水頂波黎睇下

咁高膠既野。講左你地都唔會明。咁就廢事講啦至於影相。我唔識post 相唔好意思
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

每個人都有自己一套方法,有些c兄講ph低會死魚,但小弟嗰垃圾缸就一直只有7.5左右有52條魚大致上都冇問題

論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-6-28 10:45
咁高膠既野。講左你地都唔會明。咁就廢事講啦至於影相。我唔識post 相唔好意思

C兄,其實你真正身份係盛志文