海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

皇帝開缸 有D心慌 [複製鏈接]

樓主
皇上,請三思………
[img=1,0.5][/img]

沙發

我笨唔係乜野HIGH HAND,只係1個NEW HAND,上黎都係跟你地學下野,睇下你地D靚魚,你條皇帝都開口搵食,唔洗擔心啦,仲要有個咁咁咁咁Q大嘅魚缸比佢住,佢肯定打死都唔願走啦!!!

板凳
至愛仙魚 發表於 2014-7-1 09:37
前輩, 真的嗎 有點怕硝化細菌未建立好有危險, 現在當然不會加魚啦!

半年唔換水係指n-cycle完左後,係咪新水舊環呀?但如果連環都洗過晒,咁就要勤d換水喇!你都係高手,乜咁忍唔到手,買條大帝黎做死士(不過個缸冇魚時,真係好難忍)add oil c-hing

地板
至愛仙魚 發表於 2014-7-1 11:20
我原本想把皇帝Q兩星期, 確定冇白點再放落我成熟既缸度, 即是下圖呢個, 已開左約三個月, 頗穩定的

點知 ...

嘩,你到底有幾多個缸㗎,2個缸都咁大個,善慕死人咩!咁你有第2個缸就梗易搞,借d舊環去新開嘅缸到咪得囉

至愛仙魚 發表於 2014-7-1 14:14
好彩英明決斷唔放皇帝落成熟缸度,唔係真係一鑊熟 剛剛及到條帝隱隱約約有D白點浦出黎, 稔住入左條心 ...

咁咪要捉返落Q缸,如果唔轉咁大個缸落銅藥唔知要買幾多支先夠份量

煲夠佢33-34度,再降到1.010,忍手個令兩個月咪得囉,咁就白點ufo都唔驚啦,藥都唔洗落啦

至愛仙魚 發表於 2014-7-1 23:51
哈哈 各師各法, C兄  煲夠佢33-34度, 飲魚湯啦 不過對付白點這直娘賊的方法真是各人心得不同,方法迴異, ...

你說得對,養魚真係各師各法,有好多方法都係有d師兄話得又有d師兄話唔得,最緊要搵到個方面自己嘅方法,你咁多個缸就梗係捉左條魚去Q缸先做啦(每年夏至我個缸最高都33度,噚日就錄得33度,因唔係滴漏缸器材太多溫度真係高好多,冬天就唔開暖管都有22度,已冇開暖管多年,魚魚在高溫底溫仍可生存(但唔知快唔快樂,可能佢地熱到pk想自殺),只是小弟環境問題,並非教學,請各師兄不喜勿插)

小弟唔識NH3係乜黎,重來唔會睇數字,ph no2 no3試劑未買過,因為高高底底我都唔會處理(因為唔識--冇時間--加懶得處理,睇黎都冇意思)簡單養到魚便可,仲叫我加乾冰比佢降溫,搞咁多野何苦呢?

至愛仙魚 發表於 2014-7-2 13:54
我用左10幾年,穩如泰山, 你話夠唔夠力丫

原來你高手&大師扮新手,用亞加力都用左十幾年,咁條皇帝仲洗乜驚呀,對於大師級黎講一點難度都冇啦!