海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

皇帝開缸 有D心慌 [複製鏈接]

至愛仙魚 發表於 2014-7-2 13:54
我用左10幾年,穩如泰山, 你話夠唔夠力丫

原來你高手&大師扮新手,用亞加力都用左十幾年,咁條皇帝仲洗乜驚呀,對於大師級黎講一點難度都冇啦!
[img=1,0.5][/img]

nh3 係乜?虛心求教, 阿摩彌?
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

siuwai 發表於 2014-7-2 16:17
原來你高手&大師扮新手,用亞加力都用左十幾年,咁條皇帝仲洗乜驚呀,對於大師級黎講一點難度都冇啦!{: ...

如果係高手就唔駛咁騰雞, 因不學無術, 常常錯了都不懂糾正,須學了很久, 養海魚來說只是細路仔一名,失禮街坊 我養籃圈和皇帝記憶中有10尾以上,冇條係我手上過到一個月, 你話羞唔羞家, 我自己都唔好意思講
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

nat 發表於 2014-7-2 20:17
nh3 係乜?虛心求教, 阿摩彌?

NH3係C兄身上也存在, 米排出既尿液中含有羅 轉化後係劇毒, 唔可以係魚缸度架 以上純個人猜測, 有錯C兄勿丙
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-7-2 09:29
乜都唔理, 只憑肉眼觀察, D魚又靚又生猛, 真有大師風範 但養海魚冇底缸唔過引架, 快D同太座伸請, ...

Ching 兄個缸只是用生物石, 膠波 同化淡 ?

至愛仙魚 發表於 2014-7-2 13:54
我用左10幾年,穩如泰山, 你話夠唔夠力丫

阿加力 幾厚 ?
邊度做 ?

好多好多魚 發表於 2014-7-23 12:58
Ching 兄個缸只是用生物石, 膠波 同化淡 ?

C兄覺得唔夠呀因滴漏藏的是好養菌, 加埋主缸生物石藏厭養菌應是雙劍合璧, 冇錯播, 加上若停電, 好養菌條命長厭養菌好多, 淨得D瓦仔藏厭養菌好易奶野架  C兄 有何高見, 請多多指教

好多好多魚 發表於 2014-7-23 13:00
阿加力 幾厚 ?
邊度做 ?

阿加力6分厚, 是美國製造, 用卡車運來的

至愛仙魚 發表於 2014-7-23 13:19
C兄覺得唔夠呀因滴漏藏的是好養菌, 加埋主缸生物石藏厭養菌應是雙劍合璧, 冇錯播, 加上若停電,  ...

我就是想轉用 生物石啊

好多好多魚 發表於 2014-7-26 11:23
我就是想轉用 生物石啊

感覺生物石看來較自然, 魚兒更有安全感, 色彩也會艷麗些, 很欣賞當魚兒在石間穿梭的美態, 特別是皇帝側身游過石間的知油淡定 裸缸可看不到這美妙一刻, 快加入生物石大家庭啦C兄請看皇帝悠哉悠哉捐山窿

我缸底用山瑚骨喉底架, 有沙缸 ,
想加生物石自然 d , 右想賴換水

好多好多魚 發表於 2014-7-26 15:46
我缸底用山瑚骨喉底架, 有沙缸 ,
想加生物石自然 d , 右想賴換水

喉底架久了會積存穢物,兩三年後恐有反缸之危   
一個月換20%水最適當, 懶換水影響ph, 魚會退色, 百病生

至愛仙魚 發表於 2014-7-26 22:45
喉底架久了會積存穢物,兩三年後恐有反缸之危   
一個月換20%水最適當, 懶換水影響ph, 魚會退色, 百病 ...

我喉底架鋪了格仔板及包了多層濾布 (其它 ching 用妮格輪虫的布),
中層山瑚骨用綱一袋袋入好, 再係上層放多一層散裝瑚骨, 方便以後清洗

好多好多魚 發表於 2014-8-1 12:51
我喉底架鋪了格仔板及包了多層濾布 (其它 ching 用妮格輪虫的布),
中層山瑚骨用綱一袋袋入好, 再係上 ...

C兄放D魚魚上泥欣賞下, 睇下正唔正

論壇元老

魚兒自由自在穿梭往迴,百看不厭!
TIga

至愛仙魚 發表於 2014-8-1 13:09
C兄放D魚魚上泥欣賞下, 睇下正唔正

Ching, 我剛剛用批量上傳失販, 用普通上傅等了很耐都未完
jpg 每張 compress 到 800k 以下

好多好多魚 發表於 2014-8-1 19:00
Ching, 我剛剛用批量上傳失販, 用普通上傅等了很耐都未完
jpg 每張 compress 到 800k 以下

在首頁有 上傳圖片教學, 很詳細, 不能用手机上傳的

everest 發表於 2014-8-1 14:30
魚兒自由自在穿梭往迴,百看不厭!

夾沙甸魚就五彩繽紛,目不暇給,  自由自在穿梭往迴就輕鬆寫意, 兩種風格,各有看頭

至愛仙魚 發表於 2014-8-1 22:56
在首頁有 上傳圖片教學, 很詳細, 不能用手机上傳的

唔知係咪係大六 上傳唔到, 返港後再試

好多好多魚 發表於 2014-8-2 12:45
唔知係咪係大六 上傳唔到, 返港後再試

哈哈 C兄原來兩頭住家,好野播