海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

皇帝開缸 有D心慌 [複製鏈接]

係大六返工啫,ching d 生物石落缸前洗唔洗咩處理過先

好多好多魚 發表於 2014-8-3 01:05
係大六返工啫,ching d 生物石落缸前洗唔洗咩處理過先

哈哈 心照 生物石落缸前要拔除死去的植物污泥, 再用POWERHEAD吹一個月至好下缸, 因經多次長期運輸會產生腐敗和惡菌, 要QQ佢至用得
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

本來想係大陸買箱返妮攪, 要攪禁耐一個人攪唔掂

好多好多魚 發表於 2014-8-4 13:03
本來想係大陸買箱返妮攪, 要攪禁耐一個人攪唔掂

及下有冇魚友唔養放D生物石出黎, 人家Q埋, 慳好多功夫
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

71仔 發表於 2014-8-11 00:14
8尺缸果然有氣勢

香港D魚平靚多, 但寸金寸土, 難放大缸, 冇得發圍, 個缸一質就滿 因此只能用高超技巧配合高密度伺養,呢度地平,C兄移民黎呢邊整個大的享受下啦

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 01:39
香港D魚平靚多, 但寸金寸土, 難放大缸, 冇得發圍, 個缸一質就滿 因此只能用高超技巧配合高密度伺養,呢度 ...

師兄加拿大那邊居住環境好人所共知,但生活節奏太慢退休養老就好,我舅父97前全家移民去了早幾年又已全部返回香港說那邊生活太苦悶不想在那邊等歸西喎!
TIga

everest 發表於 2014-8-11 14:56
師兄加拿大那邊居住環境好人所共知,但生活節奏太慢退休養老就好,我舅父97前全家移民去了早幾年又已全部 ...

我想說那是咸豐年的事,別個城市我不知,溫哥華現在食方面勝過香港多多,以點心來說,因租貴多用大陸冷凍貨,和這邊的新鮮自冢製作是爭天共地,加拿大也看你住何處,你住到山卡拉既冰天雪地僅意悶死你,我在香港出生,一年也有回去一次,所以兩邊情況也很清楚,香港現在不是節奏快,是百物騰貴,生活迫人,試看香港人的怨氣便知,唉 香港有很多優勢都一去不復返啦

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 21:58
我想說那是咸豐年的事,別個城市我不知,溫哥華現在食方面勝過香港多多,以點心來說,因租貴多用大陸冷凍貨,和 ...

我都仲有其他親戚在那邊我自己就未去過啦聽講乍,不過綜合來講全世界最好嘅城市香港應該都算數一數二啦!
TIga

everest 發表於 2014-8-11 22:09
我都仲有其他親戚在那邊我自己就未去過啦聽講乍,不過綜合來講全世界最好嘅城市香港應該都算數一數二 ...

以前就係 我也有親戚在內地,他們的居住面積和環境, 享受及財力等等都比一般港人優勝,看港人和很多藝人都要北上神洲搵吃, 真是慨嘆30年河東,30年河西,香港不服當年勇矣
港人想多個電視台選擇都要禁住, 一台獨大,節目質素每況愈下, 可悲

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-12 01:51
以前就係 我也有親戚在內地,他們的居住面積和環境, 享受及財力等等都比一般港人優勝,看港人和很多藝人都 ...

内地仲有好多人連鞋都無得著呀,陰公!香港人睇慣免費電視啫,認為唔夠睇可以校個收費電視呀,剩係無線個收費電視都大把好野睇了邊睇得晒咁多台,睇尼睇去咪又係果幾個!啲人成日諗住食免費餐啫,内地睇電視都要俾月費啦!
TIga

everest 發表於 2014-8-12 09:05
内地仲有好多人連鞋都無得著呀,陰公!香港人睇慣免費電視啫,認為唔夠睇可以校個收費電視呀 ...

鄧總設計師說過,要把內地和香港的水平拉近,看來已超額完成

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-12 10:03
鄧總設計師說過,要把內地和香港的水平拉近,看來已超額完成

早成功咗啦,要俾一部份人先富起來...
TIga

everest 發表於 2014-8-12 10:44
早成功咗啦,要俾一部份人先富起來...

不是俾一部份人先富起來, 是讓一眾官員大富起來更貼切

eddie330 發表於 2014-8-12 14:54
好壯觀~  景靚..魚靚..

C兄頭像對白金小丑超靚 因經驗不足,之前幾條大帝不幸死在我手上 因此今回小心翼翼誓保帝命,全力以赴,終於保命成功, 下一步是KEEP色, 希望要KEEP到皇帝條眼罩夠黑,藍邊唔消失