海水領域 SeaFishZone

查看: 6806|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

小丑魚糧請教 [複製鏈接]

樓主

早2個星期買左對野生小丑,現在度過了安全期。
不過唔肯食粒糧。唔知系米之前太早餵過哩隻糧搞到距地唔再食.
不過餵蝦肉又食,但係成日要整蝦肉好麻煩,有咩計可以令到距地食翻隻糧,唔想曬料http://www.wellon.net/upload_fil ... 2bcdfc4a9327825.jpg(買左哩隻糧)

沙發

板凳
長期喂蝦肉小丑好易腸炎㗎....!
用豐年蝦卵喂....慢慢轉粒糧....!
我D小丑係咁食....OK

地板
YP250 發表於 2014-7-9 14:27
長期喂蝦肉小丑好易腸炎㗎....!
用豐年蝦卵喂....慢慢轉粒糧....!
我D小丑係咁食....OK

好似真系~有條小丑哩2日都開始拉白屎
豐年蝦卵即系吾需要孵化,直接餵食都得?

我之前都买左野生小丑,一开头真系要喂豐年蝦,可能中意食生口野
开口之后可以试豐年蝦+糧+garlic juice
肯食糧之后可以吾加garlic juice同豐年蝦
搶糧再放大缸会好d 但要系Q缸搞 希望帮到 c hing

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

個人經驗
不論野生丑,黑背心,白金,細仙,寶石魚我都用以下方法令其開口,最後食粒
1)首先用急凍丰年蝦,條魚有態無法抗拒;
2)肯食就轉用呢隻,記得造流前放以吹散,貪佢唔會沉底和可以整到好碎,就算條魚匿埋都有機會食到
3)食多幾餐就可以食其他細粒糧
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

多謝各位師兄指教~
我會嘗試下~不過想再請問下,因為我只德2條小丑無其他魚,如果買冰鮮豐年蝦,一格子開左頭又石吾曬,可吾可以放落冰格雪住下次再用?同埋開左頭幾多日內食完最好?有多果D可吾可以餵海葵,火柴,同鈕扣食請指教(PS,小弟依家用緊DIY誘利粉(之前釣魚用的)+魚糧混合,搓成細條狀,再切粒餵食好搶口,不過好快起油膜)

可以放冰箱再用,但快d用完会好d
可以用豐年蝦喂珊瑚( 你讲个d ) 鈕扣吾识用针筒喷d豐年蝦去珊瑚d so到
你用釣魚ge应该好坏水下 虽然豐年蝦都好坏水
有错请指点

hi-line 發表於 2014-7-9 15:54
好似真系~有條小丑哩2日都開始拉白屎
豐年蝦卵即系吾需要孵化,直接餵食都得?

豐年蝦卵係1袋袋賣....6蚊1袋我的大大細細/新舊小丑都好like
新小丑買回都係先食豐年蝦卵先
之後慢慢食粒糧....
1袋都好多㗎!
我1星期買—次喂小丑

其實小丑唔駛咁麻煩呀嘛.當佢自身冇問題.其實我都冇邊幾條唔開口.
唔開口都係返黎幾日都屎左.想開都冇得開.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-7-14 23:35
其實小丑唔駛咁麻煩呀嘛.當佢自身冇問題.其實我都冇邊幾條唔開口.
唔開口都係返黎幾日都屎左.想開都冇得開 ...

其實我D小丑好肯食野,仲搶,不過就係唔食我買果隻糧
同埋2條小丑都養左一個月,前幾日買左幾粒ACAN翻黎,不過發現其中一條小丑身上有粒白點不會是ACAN身上帶翻黎的白點吧?
_DSC0066拷貝.jpg 圖一。小丑1號)綠色圈圈裡面是否白點蟲?
_DSC007111拷貝.jpg 圖二)小丑2號)個頭頂生左達黑色野,請問系乜事

有時人都會唔食某d野。佢唔食就轉糧啦。山瑚都會帶白點架。唔出奇啊。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

其实本身条鱼身体吾好先会有