海水領域 SeaFishZone

查看: 4307|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

魚缸起積 [複製鏈接]

樓主

兩年缸,宜家缸四面都有一層薄霧《不是苔》擦唔走,有無人一樣?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
膠缸?

板凳
ching你好,想問下個缸養梗魚定係已經冇水,如果養梗魚就應該係缸外玻璃面,但養梗魚好難搞,只可用重節水,藍威寶,玻璃水或普通清潔劑試下,但都要小心整倒落魚缸水內,冇水就應該係缸內嘅玻璃面,可接觸一下玻璃表面係鞋定滑,如鞋面就肯定係發,如果屋企許可,可到五金舖買支漒水(用啤酒樽裝的就可以,冇記錯廿蚊有找)試下,安全起見最好買黑色膠手套,眼罩(唔好攞工人或媽咪洗碗果對呀,唔知有冇川窿,如果皮膚接觸到漒水,立刻用水清洗皮膚便可),返到去用布把漒水茶在起白的玻璃面上(注意最好全件玻璃茶,一定要空氣流通,因為會有强裂孫味及煙霧出),待5分鐘用水沖洗玻璃表面,如還有污積未能洗走,可重複再做幾次,但再3強調環境許可先好做,因為多數會比屋企人駡,希望可以幫到ching救番個缸啦!
[img=1,0.5][/img]

地板

拎d魚出黎。抽走d水用新刀片推。推多幾次。真係太難推就....等換缸..你平時太少擦嗎

點清都得。唔好傻到諗住用強水

puikwong 發表於 2014-7-6 09:29
點清都得。唔好傻到諗住用強水

用漒水唔傻,但要小心用囉!玻璃發左毛真係要用漒水去消!

siuwai 發表於 2014-7-6 14:28
用漒水唔傻,但要小心用囉!玻璃發左毛真係要用漒水去消!

wai師兄。你真係試過用強水洗魚缸?

puikwong 發表於 2014-7-6 15:42
wai師兄。你真係試過用強水洗魚缸?

其實我係做玻璃工程嘅,舊時玻璃舖大多數有存放玻璃待介,存放得耐,會有水漬,起彩,發白我地都係用漒水洗,洗完就會冇晒,變番透明!當然要魚缸冇生物才可做

強水係強酸。係因為極強fu食性。極度次鼻。出煙

倒落條玻璃胶度可能條胶都唔見埋

用節水。果浸油。都唔知點洗得走

用新刀片怕辛苦。可以用mek丁酮。玻璃師父常用。揮發性極高。去除玻璃面所有wu積。胶積。油面。用完清水毛輕輕沬一沬ok...5金鋪買。5金鋪無。玻璃鋪有。玻璃鋪無。taobao有

siuwai 發表於 2014-7-6 16:12
其實我係做玻璃工程嘅,舊時玻璃舖大多數有存放玻璃待介,存放得耐,會有水漬,起彩,發白我地都係 ...

其實我都係做玻璃工程既。做幕牆。做間隔。做裝修野。都係離不開玻璃。但年資淺。從未聽過用強水沬玻璃

siuwai 發表於 2014-7-6 16:12
其實我係做玻璃工程嘅,舊時玻璃舖大多數有存放玻璃待介,存放得耐,會有水漬,起彩,發白我地都係 ...

其實小弟意思唔係認為強水不能清走玻璃表面wu積。只係想表達出黎...面對一個放響屋企入面..我要黎養魚...既魚缸..有wu積。用強水清走wu積呢個方法。係可以排到好後...

係呀,因為舊時玻璃好貴,好多玻璃舖都係自己返箱頭,自己介片再交x李英或x華做強化,宜家d玻璃咁平冇人再咁做,換個件好過啦,都好小玻璃舖重有得介玻璃,我都係十幾年前入行時d老師傅教嘅!

siuwai 發表於 2014-7-6 16:37
係呀,因為舊時玻璃好貴,好多玻璃舖都係自己返箱頭,自己介片再交x李英或x華做強化,宜家d玻璃咁平冇人再咁 ...

而家d玻璃平啦。。。但藝華 新李英我都好熟..仲可以再平d..

年代唔同啦。無人用強水架啦

是缸內面,用刀片都清唔走,平時有用磁擦加膠刀片,D積感覺似細菌膜

tkc884 發表於 2014-7-6 16:48
是缸內面,用刀片都清唔走,平時有用磁擦加膠刀片,D積感覺似細菌膜

你呢d積好難清。。要用新刀片用手大力推多次。先可以清走1小達。之前人地送2手魚缸俾我。就係同你情況一樣。但我無心機清..胶版梳子又難左..最後只要左木櫃。跟住做過新魚缸。

如果你真想清走。要無水情況先攪到。會好麻煩

其實如果用白坡璃缸用耐左是否都一樣

其實腐蝕性液體大多數是用膠筒盛裝,如去化工舖買漒水都是用膠筒裝着,所以漒水對玻璃膠不會做成傷害,如用新刀肉推得到的就只是污積在玻璃表面,那當然可用白電油,玻璃水,濕布加旱布及刀片去清潔,但當污積已蝕了入玻璃內就不能夠已普通方法去處理,大家如屋企浴缸有做玻璃浴屏嘅師兄可以看看浴屏玻璃上的水積,因大多數人都不會每天或隔天沖涼後用旱布把水抹旱,日子有功後水積就冇法清除,師兄們可試試用新刀片去推看看可否清除得到,如puikwong師兄跟玻璃廠熟落,可試問一下x李英當強化玻璃出爐時有時玻璃面會有強化印(因強化爐污joe),佢地會比支乜野你去清潔?如可不用腐蝕性液體,我想x李英也不會用把,最後在此跟puikwong及各師兄講,我這方法真的不是個好方法,因危險性高,風險大,亦不見議在家裡做,我奕強調過環境許可先好做,puikwong師兄亦提供了一些風險底的好意見給樓主嘗試,在此希望大家繼續理性討論,給魚友們一些寶貴意見!