海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

估魚 對水中 [複製鏈接]

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

So gun 發表於 2014-7-11 11:57
吓...我冇咁嚴緊哦.直車過淡6-8分鍾.之後就落缸..大魚我冇對溫冇對水.

x 2

So gun 發表於 2014-7-11 11:57
吓...我冇咁嚴緊哦.直車過淡6-8分鍾.之後就落缸..大魚我冇對溫冇對水.

一個老手教我, 大魚對水很重要, 對水好條魚落缸會定很多,唔會不耐煩兩頭沖架, 我對左3粒鐘啦一落缸果然定過抬炸彈 C兄睇睇條劍幾長, 成碌炮咁長

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

boar36 發表於 2014-7-11 10:45
長劍法仙 ......  好正呀  

乜嘢國藉呀

長到好似假咁 我唔識點分國藉, 請C兄教路,看相
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

skimmer 發表於 2014-7-11 12:08
x 2

有樣學樣, 湊夠一對, 希望能交配

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-7-11 12:22
有樣學樣, 湊夠一對, 希望能交配

又或者打到PK架喎!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-7-11 12:12
一個老手教我, 大魚對水很重要, 對水好條魚落缸會定很多,唔會不耐煩兩頭沖架, 我對左3粒鐘啦一落 ...

同缸有冇一幢,紫月果D呀,專門拔劍架!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-7-11 12:35

吓 ........? 我同缸有 一幢   紫月 咁條法仔(未放出嚟) 咪危危乎

至愛仙魚 發表於 2014-7-11 12:18
長到好似假咁 我唔識點分國藉, 請C兄教路,看相

師兄,睇相我 唔識分呀

ybkwok 發表於 2014-7-11 12:34
又或者打到PK架喎!

定D黎, 有計既, 1 先將大的格開, 2 一放要三四條大隻佬一齊下, 等大的眼花瞭亂, 3 大隻佬中加條大灰佬分散其注意力, 4 設多D石窿比小些的能逃避追殺, 待其站穩陣腳, 5 熄燈後下, 待其一覺睡醒, 見到咁多陌生魚, 以為自己誤闖禁地, 自然會收火, 咁米過到骨羅

ybkwok 發表於 2014-7-11 12:35

兩樣都有, 不過細成個頭有多, 點敢太歲頭上動土, 一幢同紫月和別的埋牙都是啄鱗,末試過咬翅

boar36 發表於 2014-7-11 12:54
吓 ........? 我同缸有 一幢   紫月  咁條法仔(未放出嚟) 咪危危乎

靠嚇

boar36 發表於 2014-7-11 12:56
師兄,睇相我 唔識分呀

淨以為學下野潻

至愛仙魚 發表於 2014-7-11 12:12
一個老手教我, 大魚對水很重要, 對水好條魚落缸會定很多,唔會不耐煩兩頭沖架, 我對左3粒鐘啦一落 ...

我又學到野
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

eddie330 發表於 2014-7-11 17:15
學完你會唔會做先

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

eddie330 發表於 2014-7-11 17:29

我會捉番出黎再對水

So gun 發表於 2014-7-11 17:30
我會捉番出黎再對水

一秒兩滴, 滴兩粒鐘, 包條魚下水舒服晒落缸唔會兩頭沖
個老手係魚老板, 對水多過我們吃飯 我話佢入魚間魚場D魚唔惦佢即時好慶,用眼啤住我你落魚有冇對水,我大魚對水兩粒幾鐘架, 細佬, 唔對水等於係北極霎時間掟你去非洲, 你唔死都病一場啦大少, 跟住CUT左條喉管教我點滴水, 果然條魚落水一D壓迫感都冇, 落水即時啄石靜靜告訴你, 我新魚回來作個幾次實驗,其實有D魚遲開口係同對水唔夠有絕大關係

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

長劍係靚好多
☉︹☉

kwong426426 發表於 2014-7-11 23:30
長劍係靚好多

第一眼見條劍咁長同咁金都有小小驚訝, 希望能養到退晒黃紋只現金鱗就大個仔喇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-7-12 00:06
第一眼見條劍咁長同咁金都有小小驚訝, 希望能養到退晒黃紋只現金鱗就大個仔喇

一定有呢一日,比心機.........等...等...
☉︹☉