海水領域 SeaFishZone

查看: 5385|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

格仔腦飼養請教 [複製鏈接]

樓主

新手飼養格仔腦,請教下各位C兄
1.小弟前幾日買左2粒ACAN翻來,請問ACAN系米有份鈕扣腦同格仔腦?BLASTO中文就系分支腦?兩者同普通鈕扣的關係是如何呢?
2.小弟買回來後,日日都餵格仔腦食野,有時餵魚糧,有時餵蝦肉,見距地食完會漲卜卜好正,請問成日餵食有無問題?
3.點樣先可以令粒腦生得大小小?同埋由1粒繁殖到2粒,大概會系需要幾耐時間呢?4.話說買翻黎果D扣都有個底座,我又可唔可以將個座移除之後將粒扣痴落生物石到?有無咩影響?
請指教THANKS

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發

1.ACAN全名Acanthastrea sp.
香港大部份玩既係Acanthastrea lordhowensis,你玩得2粒頭多數由澳洲嚟,普遍叫"格仔腦",台灣叫"糖果腦"
http://www.liveaquaria.com/produ ... 21+2982&pcatid=2982
鈕扣腦係另一科Blastomussa sp.,唔叫ACAN,如下:
http://www.liveaquaria.com/produ ... +321+479&pcatid=479
2.餵冇問題,麻煩你自己啫,另外記住食得多痾得多既道理,珊瑚同魚一樣

3.真係要好耐時間,兩頭形仲要好難生長回復到平面形狀

4.可以
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳

多謝C兄解答∼明白左小小,小弟買左GRADE A左1(兩個頭)同埋GRADE A右1(單頭)
兩頭果粒餵完都系好細粒(1CM)同埋有時會吐翻出黎,但係單頭果粒反而好過癮∼餵完漲大到差不多2CM,好圓同申長左再請教一下,系米所有ACAN繁殖落去,都會因為生的太密集而造成擠壓,而變形?THX!!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
hi-line 發表於 2014-7-13 10:59
多謝C兄解答∼明白左小小,小弟買左GRADE A左1(兩個頭)同埋GRADE A右1(單頭)
兩頭果粒餵完都系好細粒 ...

唔係,新頭會係外圍生出新骨骼
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

養左成個月都未有任何繁殖的跡象不過原本2頭果粒(GRADE A左1)就肥大左好多,同埋橙色鮮豔左(有時會變成金色)不過近期成日留意本壇的網上商店,賣的ACAN好似來來去去都系果幾款,D色好似都差吾多,
請問ACAN的顏色系咪無ZOA甘多變化?
重有就系想請教ACAN同大眼ACAN有咩分別?
THANKS

最佳新人 論壇元老

hi-line 發表於 2014-8-1 10:47
養左成個月都未有任何繁殖的跡象不過原本2頭果粒(GRADE A左1)就肥大左好多,同埋橙色鮮豔左(有時會變成金 ...

ACAN D色多到嘔... 你睇得未夠多姐.

大眼同普通個種都唔同, 放埋一齊會燒的. 大眼d色無咁多變. 普通D頭會漲到突出黎, 大眼唔會.

ACAN 唔同波長光唔同光度可以玩到唔同色. 幾好玩的.

nickdo 發表於 2014-8-1 12:37
ACAN D色多到嘔... 你睇得未夠多姐.

大眼同普通個種都唔同, 放埋一齊會燒的. 大眼d色無咁多變. 普通D頭 ...

哩D咪就系傳說中的極品ACAN小弟居然可以系有生之年一睹拒的龍貌
不過能擁有這些極品的機會不是留比我的
話說C兄講到波長及光度~有無小小心得可以賜教下小弟呢~
以下是小弟目前擁有的幾粒CHEAP野~點先可以養到變色

最佳新人 論壇元老

hi-line 發表於 2014-8-1 14:17
哩D咪就系傳說中的極品ACAN小弟居然可以系有生之年一睹拒的龍貌
不過能擁有這些極品的機 ...

全藍+超暗.