海水領域 SeaFishZone

查看: 21685|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

鑊鑊新鮮鑊鑊甘之新缸奇緣 [複製鏈接]

樓主
師兄,講下養幾多魚?用幾大濾桶?我都係管幾個公司缸,大大小小包括錦鋰缸,海魚缸,後備缸.
270升錦鋰缸.用一個大濾桶再加一個AA頂濾6條魚. 2星期換水一次(唔惦,成日死魚).265升6條海水魚,沙缸,未死過魚.600升大錦鯉缸,2個頂濾9條魚,要個個星期換7~8成水,否則即死魚.有個18吋後備海水魚缸,2條小醜,2個800升1200升桶濾.只打氧,無化氮,未死過.2星期換1/3水,只換水不洗濾不換棉.所以師兄你個缸應該係過濾系統不足.

沙發
假設你個缸水質已經穩定.270升水最少要用2個濾桶2500L/H (識一個師兄都係咁養),否者轉用底喉架(老方法).
魔魚好惡,唔係開缸都唔好養.三點白一樣惡到死.每種魚1條係最安全唔會點樣打交(唔係話唔打,只係唔會打死為止),我屋企D魚(全部都互追,不過就唔會咬)你放5條魔,一定咬到死為止.我公司個海水缸就2個星期一次換2桶水約40L,其他缸都可以放長水喉換水.
無計架,養魚最基本一定係換水

板凳
睇睇下你個POST.好似師兄你公司個缸只係加水同落菌,從來未換過水咁?

地板

方法係有人肯做就得啦,2個蒸餾水樽,1個電池抽水泵加一架板車,抽缸水去樽,2樽=40L=1/7左右. 放落板車推去廁所倒左佢,係廁放入返滿2個樽推返嚟, 用電池抽水泵抽水入缸,放鹽,搞惦.2星期一次可以養10條魚左右.

KING 3A 4000L/H 揚程2.8M.移有凸啦

師兄係咪老闆叫你攪?如果唔係,算把啦. 我唔同,呢個係我既工作一部份.

你個泵有問題,係廁所用桶水試下可以泵到幾高睇睇.揚程2.8M 打半都有1.4M=4呎半.你個缸有得幾高點會打唔到上去.

潛水泵.jpg 去上海街,新填地街買個類似既水泵,包你得

有平有貴,睇流量同揚程,揚程3~4M已經夠晒.或者買個魚缸上水泵都得.主要睇揚程
有D得1.5M=5呎.去到5呎位就好漏水咁,所以要有3~4M揚程. 淘寶呢隻賣緊185蚊人仔.如果計番運費,大約500港紙左右

你個拖板有問題.換左個拖板啦, 買個好D既,無咁易入水氣.最主要係2件電器就用2位,3件電器用3位.唔好有空.就唔會有水氣入到去.我幾會缸都係咁.放正係沙缸上方都唔會有跳掣.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

我係wingk960 發表於 2014-7-22 12:04
樓主好鬼好笑

樓主好鬼好笑 X 2  , 漏水咪去整到佢唔漏水囉,係度大叫我地都幫唔到你架.

影張相睇下