海水領域 SeaFishZone

查看: 6600|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

主缸中左細白 [複製鏈接]

樓主
琴晚發現主缸中左細白,好似大爆發咁,岩岩開始落銅,但係條阿拉伯收左口會唔會有事架?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
開缸後第一次中白點?

科學d講,  測試下銅到 左 0.5ppm 未,  keep 住7-14日
實際d講,  多觀察下落藥前後魚的反應, 白點多定少左,  特別喺夜晚10~11點,  自行決定加減藥,  穩定左最好換下水

魚收口,  唔樂觀……如果魚本身夠健康,  水質穩定,  就算有白點都唔會收口/死

暫時停賽

板凳
開缸4年第2次中白點,不過我唔記得上次中個時條阿拉伯係到未,琴晚大換左1次水,因為驚支銅過左期,所以今早買過支先落,琴晚阿拉伯仲有食,但係頭先落左銅之後就收左口
48吋缸,24吋沙缸,大約383L水,第1次落左120滴銅,夜少少再落多次

地板
條阿拉伯都養左幾年,都儲到好肥,希望支持得住

yanly 發表於 2014-7-17 13:36
條阿拉伯都養左幾年,都儲到好肥,希望支持得住

我想問你點滴落法
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

yanly 發表於 2014-7-17 13:35
開缸4年第2次中白點,不過我唔記得上次中個時條阿拉伯係到未,琴晚大換左1次水,因為驚支銅過左期,所以今早 ...

CHING但我發覺落銅唔測銅好難準, 落極都唔夠, 可能我技術不足

至愛仙魚 發表於 2014-7-17 14:00
我想問你點滴落法

搵銅試劑個玻璃瓶再數住一滴滴,滴落去,再慢慢倒落缸,岩岩check過有少少藍

angus123123 發表於 2014-7-17 14:38
CHING但我發覺落銅唔測銅好難準, 落極都唔夠, 可能我技術不足

我都唔係好識對個試劑深淺色

yanly 發表於 2014-7-17 14:53
搵銅試劑個玻璃瓶再數住一滴滴,滴落去,再慢慢倒落缸,岩岩check過有少少藍

C兄 你殺魚定救魚 唔怪之得阿伯中左招收口, 一定飲左幾滴落肚, 你想下成缸120滴, 阿伯個胃有幾大, 吞兩滴等於人一次吞20粒安眠藥,點頂得順 銅唔係咁落, 要有正確方法架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

fot or rt?

至愛仙魚 發表於 2014-7-17 15:16
C兄 你殺魚定救魚 唔怪之得阿伯中左招收口, 一定飲左幾滴落肚, 你想下成缸120滴, 阿伯個胃有幾大,  ...

請教正確方法

Galaxy 發表於 2014-7-17 15:51
fot or rt?

無生物石,無珊瑚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

yanly 發表於 2014-7-17 13:35
開缸4年第2次中白點,不過我唔記得上次中個時條阿拉伯係到未,琴晚大換左1次水,因為驚支銅過左期,所以今早 ...

觀察下先,  唔好再搞住……一次過大換水加藥對d魚好傷
暫時停賽

yanly 發表於 2014-7-17 15:57
無生物石,無珊瑚

用邊隻銅?缸有多大?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我缸1100L水要滴幾耐呢其實40L水對1ml銅, 是否容易d呢

Galaxy 發表於 2014-7-17 16:48
用邊隻銅?缸有多大?

主缸48x24x18沙缸24x18x16
用藍十字銅藥

yanly 發表於 2014-7-17 14:55
我都唔係好識對個試劑深淺色

我用藍十字果隻測銅OK, 不過落銅份量係多過說明書好多先夠, 可能比石, 環, 吸晒

yanly 發表於 2014-7-17 15:52
請教正確方法

要用ml量杯才準確, 靠滴即是靠估, 搵魚命較飛  錯
要滴入杯內後加水溝淡才下, 沒稀釋直車落缸, 即是搵魚命較飛
應稀釋後在底缸上水位緩慢地分多次倒入, 直車主缸嚴重傷魚內臟, 即是搵魚命較飛  
應最好分四次下令魚兒適應, 更可從中觀察魚的下藥後進展, 若有成積便收手, 用最小藥量把魚治好, 你第一次就嚴重超標下重手,即是搵魚命較飛  錯上錯
D魚唔死幾稀矣
最後個句, 各師各法, 有錯勿摑

直車落主缸。

至愛仙魚 發表於 2014-7-17 22:57
要用ml量杯才準確, 靠滴即是靠估, 搵魚命較飛  錯
要滴入杯內後加水溝淡才下, 沒稀釋直車落缸, 即是搵 ...

我係係沙缸分開幾次落,不過無稀釋而加明哂