海水領域 SeaFishZone

樓主: yanly
打印 上一主題 下一主題

主缸中左細白 [複製鏈接]

Calmiee 發表於 2014-7-17 20:47
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38793

得過好多次,希望幫到你

唔該哂

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

未落熟個就係要慢慢黎.到慣左.就唔會點出錯了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

yanly 發表於 2014-7-18 00:20
我係係沙缸分開幾次落,不過無稀釋而加明哂

我之前下銅會有一兩條陣亡, 後究其原因, 主要有兩點最重要, 時機和份量的掌握, 我了解這兩個訣要後, 魚患白點死亡可說是0
1  時機要早, 有幾點就要即時行動, 切勿升溫啦降10.10啦用石灰啦用連翹啦滴蒜汁啦改善水質等佢自己好啦等等......只會廷誤時機, 拖延救治, 下銅適量,有病醫病  冇病防病  點解最有效方法唔用
2 用最少分量去消滅白點, 勿心急, 分幾次下, 魚可逐漸適應, 下後每天觀察白點情況來控制添加量, 見好即收, 用最小藥量把魚治好 留意以上兩點,0死亡率一點不難

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

Galaxy 發表於 2014-7-17 23:42
直車落主缸。

x 2

今日程況都係差唔多,不過見到係小左,都係條阿拉伯唔食野!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

繼續落銅,keep住。

條阿拉伯食番野啦

至愛仙魚 發表於 2014-7-18 01:49
我之前下銅會有一兩條陣亡, 後究其原因, 主要有兩點最重要, 時機和份量的掌握, 我了解這兩個訣要後, 魚患 ...