海水領域 SeaFishZone

查看: 3633|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

條魚做咩事呀???? [複製鏈接]

樓主
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4251&extra=page%3D1見係個邊無人應...係度試下問先..
唔該

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
係咪火背仙打佢呀?老花唔係睇得好清楚,你個缸有乜器材呀?如果係生石改善水質應該過一掛無事
我真係傻架

板凳
我缸有jvp 101 3000L/hr 造流
newjet 3000上水泵 nacqq 化蛋 led燈  約10升ma生物環
缸有放溥鈣沙 小小死物石
條魚唔太似比人打甘..,..落缸甘耐都間唔中有魚追下佢
缸中有 4吋粉吊 2吋半藍吊  一對mo仔  一條2吋半檸批 一條2吋半麻包碟  五毫子大火背
約一星期換 1/4 水  係最迎幾日 D其同條尾先好似生白點甘

論壇元老

地板
唔似白點,應該對D水敏感啫勤換水過幾日自己會好啦!

無Q過魚呀

論壇元老

果邊除咗交易廣場外都少咗好多人
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

唔該哂甘多位師兄
wilsonlsl ching: 係囉..個邊感覺好似小D人應甘..如果的魚有事個陣又搵唔到人問就真頭痕
我之前比白點反過缸所以依家有陰影 見唔太對路都捉左出Q桶先
回番蝦虎魚師兄 我的魚番黎都慣性Q左10日先 本身都已經搶糧
甘我依家係咪放佢番入缸會好D? 唔好放佢係Q桶好?

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

同佢浸下甲基藍>放佢番入缸>換水...

版主大人 其實甲基藍同魚救係咪同一樣野黎?
我問魚街D sell屎 佢話呢隻同甲基藍一樣 我見平平地就買左

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

gn00164599 發表於 2012-5-10 11:12
版主大人 其實甲基藍同魚救係咪同一樣野黎?
我問魚街D sell屎 佢話呢隻同甲基藍一樣 我見平平地就買左

我吾知咩係"魚救", 未用過吾知有咩功用, 其實你條魚都吾算太大問題, 浸浸"甲基藍"(治:爛鯕, 排生埃毒)後放佢番入缸同換水已經足夠..

論壇元老

Change Water
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

明白哂 唔該哂甘多ching

最佳新人 論壇元老