海水領域 SeaFishZone

查看: 3293|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

一郁D生物環就有機會起細白點? [複製鏈接]

樓主
其實我魚缸已經有大半年無起過白點。
最近一星期內發生兩次。我有一個18寸以及24寸FOT魚缸。
第一次是『大洗』24寸FOT既過濾桶,順便洗埋D生物環,因為已經有大半年無洗過。一洗完兩日後,魚魚『夜間』就起白點。起初我以為是有條新加的魚魚帶白點入缸,因為我無Q魚習慣。最後經4日連續落銅藥加夜間觀察,白點已經清曬。
昨日輪到18寸FOT,洗過魚缸底以及拿起過D生物環沖下水。昨晚起床看看,條阿拉伯全身起了細白點。但很奇怪,我呢個18寸FOT已經有超過一個月半無加過新魚魚,期間亦無發現過有白點,所以大概估計是因為郁過D生物環。

大家有無呢方面既經歷,以及知道原因嗎?

論壇元老

沙發
一係吾好郁,一係成日郁,我屬於吾郁果隻,幾年都無洗過環,我朋友就成日郁既,一星期換一次水,必定全部環洗,佢話成年無落過藥,D魚有小病都會自己好
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

最佳新人

板凳
師兄,請問你用咩水洗生物呢!

地板
係冇白點既就點郁都冇白點,我前排細缸換大缸,舊環都2年冇郁過,搬環過大缸前再用水喉水沖下再落缸,都冇起過白點

我都係用水喉水沖

最佳新人

neva 發表於 2014-7-20 18:35
我都係用水喉水沖

我個人應為用魚缸水冲生物環一定吾會有白點

用水喉水洗冇晒啲菌呀!万万不可

ray159 發表於 2014-7-20 18:13
係冇白點既就點郁都冇白點,我前排細缸換大缸,舊環都2年冇郁過,搬環過大缸前再用水喉水沖下再落缸,都冇起過白 ...

完全讚同
我諗起白點系因為冇Q魚習慣
最愛賊仔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我.....成日郁.就算換水,我都用個1262係咁沖D環.都矛事.
所以唔關環事.只關白點事.,
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/