海水領域 SeaFishZone

查看: 5775|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

溢流盒 [複製鏈接]

樓主
最近買了個溢流盒(overflow box), 今天試用, 但係發生左一些問題, 就係上水同落水速度唔一樣, 落水速度比較快另到沙缸既水位上漲, 已經係落水喉加左閘制, 但係點都SET唔到上水同落水速度一樣, 最多都係差唔多, 但係都會出現主缸/沙缸既水位慢慢上漲....

請問有CHING知道如何解決嗎?還有可以在停上水泵的時候, 同時可以阻斷到吸虹嗎(落水)???Thanks

沙發
有師兄可以幫到我嗎

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
溢流盒要有水上先至會有水落,正常係會有D偏差,同埋熄泵再開返,未必識再落水,又要搞下佢先得,真係幾麻煩。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
呢個仲好....
http://youtu.be/g6poV4WHzQw

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

頂個dosing pump 是否要長开吸氣, 所以一定沒bubble累積?

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-10 23:06
溢流盒要有水上先至會有水落,正常係會有D偏差,同埋熄泵再開返,未必識再落水,又要搞下佢先得,真係幾麻煩 ...

thanks, 但係我o個個點都有水落,除左水位低過落水線外.......想問下真滴流缸會唔會有呢個問題呢?

但dosing pump 長开吸氣....當上水pump停在,會唔會都阻斷唔到虹吸呢?

管理員

我係新手

waynecheng 發表於 2012-5-11 13:44
thanks, 但係我o個個點都有水落,除左水位低過落水線外.......想問下真滴流缸會唔會有呢個問題呢?

真滴流缸好