海水領域 SeaFishZone

查看: 3943|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

臭氧機疑問 [複製鏈接]

樓主
我用sander100mg, 但出臭氧條候有少少水係入面(駁木氣石),點解會咁樣?
會唔會係個氣泵唔夠力?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發

板凳
skimmer 發表於 2014-7-24 14:18

試下先,唔該晒。另外,想問下落硝化菌時,使唔使息左臭氧同化淡?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
williamchow 發表於 2014-7-24 15:06
試下先,唔該晒。另外,想問下落硝化菌時,使唔使息左臭氧同化淡?

我就不熄。

用氣泵接嗅氧機,之間要接防潮盒(自制的),使乾燥空氣入03機。
03機連氣泵用時間控制開機時間。不需24小時長開,
空氣流通,人吸得多無益,建議深夜訓哂先著機

相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2014-7-24 22:45
用氣泵接嗅氧機,之間要接防潮盒(自制的),使乾燥空氣入03機。
03機連氣泵用時間控制開機時間。不需24小 ...

唔知有無相可以參考下,唔該哂!
夜晚先開?因我係新開缸,如果ORP重低,都唔使24小時開?

williamchow 發表於 2014-7-25 09:00
唔知有無相可以參考下,唔該哂!
夜晚先開?因我係新開缸,如果ORP重低,都唔使24小時開?

每晚著4-5小時就夠,著機時會聞到漂白水味,代表你部機work,漂白水味當然無益。
O3機好處及作用,漂水,啲水唔黄,望落啲水好清。

化扊打野出黎會黑啲,即係少少增加化扊效能。O3機最適合用於魚多既魚缸內

唔駛咁著重個ORP,魚多魚少都會有影響,新缸養魚先要養好水,養好消化箘就夠。
我無相了。

相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

師兄用氣木化痰的話,其實接o3機有啲難度,或複雜。
一般只須在吸氣咀,買個1開2咀加上去就得。
相薄

kenlam 發表於 2014-7-24 22:45
03機連氣泵用時間控制開機時間。不需24小 ...

如果屋企日頭無人,係咪日頭開 D 呢,
我問過人,佢地都叫我  night time 開,
why?

RICKYNG148 發表於 2014-7-25 17:45
如果屋企日頭無人,係咪日頭開 D 呢,
我問過人,佢地都叫我  night time 開,
why?

最好無人先開4-5粒鐘,唔駛開盡佢,你行埋個化痰聞到有小小漂白水味就夠。記得diy個防潮盒,細細個密實盒,開2個出入氣孔已ok,keep住換防潮珠,市面一包包吸濕防潮珠,放衣櫃果啲。
因為o3嗅氧吸得多对人有害,尤其小朋友。
以前魚網有師兄出左一大篇論文,有詳細解識,小弟有幸睇過。
總之係無益罹

相薄

借位一問, 有冇師兄用過海利隻o3機? 得唔得?