海水領域 SeaFishZone

查看: 3879|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

小丑可唔可以群養 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
見好多似日記, 新魚返黎時都, 都係幾十幾十條放埋一齊.
特別係人工小丑

但好似野生, 捉返黎個堆就多數打到爛晒

沙發

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
可以群養但要一次過入缸

地板
thank both
就算一次過入,
之後會唔會又打過?

iphone5 發表於 2014-7-30 11:46
thank both
就算一次過入,
之後會唔會又打過?

都有機會打...邊條弱就比其他圍架..
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

實打.............
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

實打到係水面浮下浮下,
就算初初唔打, 過一排又會打

好多好多魚 發表於 2014-7-30 13:05
實打到係水面浮下浮下,
就算初初唔打, 過一排又會打

其實點解呢?爭做母魚?

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15349

群養條件:
1)要有足夠數量,達至佢地冇乜位打交
2)要有魚球效應
3)要有1個好嘅首領

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

人工丑梗系'得由細到大都系一堆堆。天然只系得两三條淨低。人工丑可羣養

pca 發表於 2014-7-30 17:21
人工丑梗系'得由細到大都系一堆堆。天然只系得两三條淨低。人工丑可羣養

不過我而家個缸係人工但唔同種小丑放埋一齊.

但又多到可以做魚球..

暫時唔打..唔知最後係點

最佳新人

可以ah~

2014-07-15 16.17.39.png

coralsea01 發表於 2014-7-31 10:52
可以ah~

養左幾耐?

聽唔少係, 開頭唔打..後尾才打
缸中有幾多條丑?係人工定係野生??

最佳新人

iphone5 發表於 2014-7-31 11:34
養左幾耐?

聽唔少係, 開頭唔打..後尾才打

1大人工
2小人工
1中野生
1中黑丑

野生突然打黑丑,西起左,有返態放返出黎,再捉野生坐監

6條人工....兩條弱既不但被打而且互打
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔