海水領域 SeaFishZone

查看: 2004|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

雞泡魚 [複製鏈接]

樓主
小弟開缸到現在20日,無完n-cycle
早前買來開缸魚死晒
現養緊由海邊釣來的2條雞泡及1條泥鯭
佢地都很生猛
請問有沒有問題,可否養住佢地,因等n-cycle
完左我會養其它魚類 如紅衣小丑木盒類類
請問有影響嗎及問到現在還未起青苔是否正常N02⃣️ 約1⃣️ppm

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
可以照養住先,等N-Cycle完左,先慢慢轉魚!
另外,而家有咩器材?post張相睇睇?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
有化氮生物環有部分是朋友給的有菌快D
濾桶及厚沙底部粗面幼沙
底部過濾 珊瑚石

地板
請問各C兄 小弟家中鞋櫃上放魚缸壓力太大現放走3份一水
等新魚缸櫃到現未完n-cycle 本月15號到櫃 到時候再次加水有影響嗎

partychan 發表於 2014-8-2 10:34
請問各C兄 小弟家中鞋櫃上放魚缸壓力太大現放走3份一水
等新魚缸櫃到現未完n-cycle 本月15號到櫃 到時候再 ...

有部分人都系用較少的水量先令N-C完成後再+水,沒大問題的