海水領域 SeaFishZone

查看: 7123|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

一揀仙,真係麻煩 [複製鏈接]

樓主
之前因為瘋狂追擊條耳班同藍面仔而單獨囚禁,過咗兩日試下放佢出監又即喪追藍仙,咸水魚真難搞.....

論壇元老

沙發
交易廣場見

板凳
ohsion 發表於 2012-5-10 21:29
交易廣場見

就憑你哩句,我放生蝴蝶灣都唔賣!

論壇元老

地板
蝴蝶灣D水咁污租未死得仲快,送比我好過啦西耐D啦起碼一,兩個星期!

最佳新人

咸水魚唔難搞, 只係需要耐性 西起佢一個星期, 試試轉下景
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我條紫月足足西起左四次,前前後後西左三個月
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2012-5-10 23:04
我條紫月足足西起左四次,前前後後西左三個月

咁好心機
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-10 23:15
咁好心機

鬼叫自己鐘意佢咩,之前都賣過一次啦,
最後都係唔 捨得,取消左交收,仲養到而家
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-10 23:15
咁好心機

聽到都想死,每次捉魚時佢左穿右插d珊瑚骨身為主人嘅我慘被玩弄,結果每次捉魚都要砌過d景,所以每次捉到條魚時都有一嘢撻死佢嘅衝動!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

我試過西條法個半月!

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔係打得好勁嘅,由佢囉.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

westbb 發表於 2012-5-10 23:59
唔係打得好勁嘅,由佢囉.

我條紫月,一揪二,打到條皇帝同耳班上哂頂
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唉,如果放埋條4吋藍圈出嚟點算好呢...

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

西起一棟,放藍圈,砌過個景,兩個禮拜後,放一楝。

如果仲打,Reset 一次再黎過
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

虎虎虎 發表於 2012-5-10 23:32
聽到都想死,每次捉魚時佢左穿右插d珊瑚骨身為主人嘅我慘被玩弄,結果每次捉魚都要砌過d景,所以每次捉 ...

唔駛追捉魚既,放個可以開/關門既西,入面間中放糧,
等D魚唔驚佢,到時想捉邊條,等佢自己游入黎啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

ybkwok 發表於 2012-5-11 00:02
我條紫月,一揪二,打到條皇帝同耳班上哂頂

如果打得太厲害,成身傷嘅話.我通常兩條都捉哂,放係兩格透明膠箱,等佢日對夜對,只可互兇又打唔到.
西一星期之後一齊落.我試過幾次都幾WORK

虎虎虎 發表於 2012-5-10 23:32
聽到都想死,每次捉魚時佢左穿右插d珊瑚骨身為主人嘅我慘被玩弄,結果每次捉魚都要砌過d景,所以每次捉 ...

你好暴力呀,不過我都試過,真系好激氣,好想一野摙死佢

最佳新人 論壇元老

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

虎虎虎 發表於 2012-5-10 21:43
就憑你哩句,我放生蝴蝶灣都唔賣!

就算放生都唔好放0係蝴蝶灣!!! 遠少少都要去小欖放。再好D當然係西貢果便D海岸公園喇。
我曾遇過一條零死不食既大皇帝(購自魚友),返黎成2個月都唔食.... 期間法寶盡出(乾糧、濕糧、粒糧、片糧、豐年蝦、紅蟲、蝦肉、蠔仔、蜆肉、紫菜...............),都係束手無策...  問魚友攞埋佢食開既糧都唔掂... 睇住佢由肥DO DO 變瘦到面珠DUM都LUP埋..... 襯佢仲企身時送回大自然盡最後努力,希望佢能生存落去。

用格仔板間開D好鬥份子一段時間,等佢地互啤/互凶一排就無事。