海水領域 SeaFishZone

查看: 3619|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

舊環舊石開缸一問 [複製鏈接]

樓主
在其他ching買入
想問係咪都可以立刻加魚?
No2會否上升得很明顯,如不幾時先可以加多d野

沙發
有某落過藥, 比D石及下至知掂唔掂
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
安全起見養水一個月,慢慢加魚

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
唔好以為用舊環開缸就等於即刻可以養魚
都係要經過時間表的洗禮(1個月左右)
可能會縮短小小日子
返工冬眠放工失蹤善良熊

brian 發表於 2014-8-5 00:36
安全起見養水一個月,慢慢加魚

養水一個月係咪姐係照普通新缸咁加糧or加蝦肉咁?因我今次係打算用麼魚開缸,所以未必會加過量魚糧

加太少[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]糧d菌會餓死嗎?定應照加多d魚糧等no2上升再回落

至愛仙魚 發表於 2014-8-5 00:25
有某落過藥, 比D石及下至知掂唔掂

唔太明白

Jamjam226 發表於 2014-8-5 01:12
唔太明白

即係同D石影些近照, 同你分析D石有否下過藥, 看形態是否能藏大量菌種
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-8-5 01:22
即係同D石影些近照, 同你分析D石有否下過藥, 看形態是否能藏大量菌種

IMG-20140805-WA0000.jpg IMG-20140805-WA0001.jpg IMG-20140805-WA0002.jpg

至愛仙魚 發表於 2014-8-5 01:22

我眼見都有生物左石上,落水個時仲沖左個蚌類物體
但未見有反應

Jamjam226 發表於 2014-8-5 01:48
我眼見都有生物左石上,落水個時仲沖左個蚌類物體
但未見有反應

這些生物石已開始白化, 明顯是已下過藥, 你試比較我魚缸的生物石, 是輕微下過銅, 但色彩也明顯多很多, 証明你這些石下銅比我重很多

C兄的石是實心形, 藏菌極少, 要有多孔, 拿上手輕身者為隹, 下圖供參考
liverock-4.jpg liverock-6.jpg
因此本人觀察後的結果是這些石作用是極微小, C兄不要指望它, 還是落多些生物環吧

最佳新人 論壇元老

最好問問上一手點處理. D石無問題, 無光D石會係咁的.

至愛仙魚 發表於 2014-8-5 08:49
這些生物石已開始白化, 明顯是已下過藥, 你試比較我魚缸的生物石, 是輕微下過銅, 但色彩也明顯多很多, 証 ...

Ching,咁靚傢石邊到有得買?

nickdo 發表於 2014-8-5 09:20
最好問問上一手點處理. D石無問題, 無光D石會係咁的.

加左支夾燈
咁樣ok嗎?養魚夠唔夠光?i IMG-20140805-WA0005.jpg

Jamjam226 發表於 2014-8-5 11:39
Ching,咁靚傢石邊到有得買?

香港咁多魚舖應該有得買掛 買時要分清用途, 珊瑚缸用圓形的好,疊起來較穩, 養魚的要表面多孔 多洞,蕆菌大量很多,拿上手要輕,表示其藏硝化細菌面積廣些

至愛仙魚 發表於 2014-8-5 12:10
香港咁多魚舖應該有得買掛 買時要分清用途, 珊瑚缸用圓形的好,疊起來較穩, 養魚的要表面多孔 多洞 ...

之前上網睇都有教要多洞,但就唔明就先係多
依傢睇完圖就知,圖個啲一睇就覺得空位超多