海水領域 SeaFishZone

查看: 3640|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

舊環舊石開缸一問 [複製鏈接]

樓主
有某落過藥, 比D石及下至知掂唔掂
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發
Jamjam226 發表於 2014-8-5 01:12
唔太明白

即係同D石影些近照, 同你分析D石有否下過藥, 看形態是否能藏大量菌種
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

板凳
Jamjam226 發表於 2014-8-5 01:48
我眼見都有生物左石上,落水個時仲沖左個蚌類物體
但未見有反應

這些生物石已開始白化, 明顯是已下過藥, 你試比較我魚缸的生物石, 是輕微下過銅, 但色彩也明顯多很多, 証明你這些石下銅比我重很多

C兄的石是實心形, 藏菌極少, 要有多孔, 拿上手輕身者為隹, 下圖供參考
liverock-4.jpg liverock-6.jpg
因此本人觀察後的結果是這些石作用是極微小, C兄不要指望它, 還是落多些生物環吧

地板
Jamjam226 發表於 2014-8-5 11:39
Ching,咁靚傢石邊到有得買?

香港咁多魚舖應該有得買掛 買時要分清用途, 珊瑚缸用圓形的好,疊起來較穩, 養魚的要表面多孔 多洞,蕆菌大量很多,拿上手要輕,表示其藏硝化細菌面積廣些