海水領域 SeaFishZone

查看: 12380|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

灰仙嚴重朦眼可以點醫 [複製鏈接]

樓主
sll 發表於 2014-8-6 12:22
黃尾灰,一樣情況,但好食得,無擦身,過左淡三次,落PG,日日新水,無好轉

最後,而家落抗生素,聽天 ...

無擦身即係唔關UFO事, 過左淡三次,落PG,日日新水,而家落抗生素,即是疲勞轟炸, 完全斷錯症, 唉 冇病都頂唔順啦何況已有D唔妥,即係想佢早D番大海
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發
sll 發表於 2014-8-6 15:53
我係每樣療程各試三日,唔係一次過做晒,好好彩條魚仲搶食
至愛仙魚師兄,咁我而家應該要做乜好呢?請明 ...

其實矇眼好易醫,唔好稔咁複雜, 若是UFO,浸淡或下TDC,事但一樣以可輕易搞掂
若水質問題導致則麻煩些, 首先捉魚出來,滴眼藥消毒防其感染加深, 再放回一個水質良好,PH最好8.2之魚缸, 因矇眼主因大多是酸性高所導致, 約兩星期便清番晒所以這幾年魚偶有矇眼的死亡率是0, 不是吹年, 實在醫矇眼太易, 唔係我功夫深 早前大藍面有小矇,因是新魚稔住睇定D先,點知連眼都穿埋,黑眼珠都睇唔到, 我也是用第二個方法醫好, 冇講大話架

C兄話每樣療程各試三日, 即是三拳分三日打,都好傷架 我想說醫魚唔好落錯藥用錯方法, 唔係仲傷上加傷架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

板凳
sll 發表於 2014-8-7 15:24
咁師兄介紹吓用邊隻眼藥水?
真心想救隻魚

用甲基藍或人用的藍藥水均可, 眼傷了一定不能用網捉,會勾傷眼,用膠代捉出,放膠代上面,滴兩滴等一會待藥力透入,注意不要流進腮,不過滴眼只治標, 最重要是要放回一個水質好,ph有8左右的魚缸才是治本

地板
everest 發表於 2014-8-8 12:49
用甲基藍時要小心呀,條魚一彈到時成身都係啲衫褲唔要得了!

如果可救番條魚, 就算一褲都係   都值得啦

米住, C兄意思係暗示除左褲至滴安全D