海水領域 SeaFishZone

查看: 8025|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

換水後出晒事! [複製鏈接]

樓主
小弟係混養缸,有魚有火焰蝦寄居蟹同有小量軟野,海葵,皮革,姑,草皮等用開過瀘廁所水,一路都無咩問題,所有野都好健康
但係有一次換水之後,唔知係換得太多(換左一半)定係d水有問題,
隻火焰蝦係換水後無耐就死左,寄居蟹換殼
跟住既雨三日內,所有皮革,草皮都唔開,過多幾日死埋
紅提子草都發黃,但所有魚無事........

會唔會係d水既問題?定只係因為我換水太多既問題?
我懷疑係廁所水有問題,可能落左藥但無公怖.........
無論係點,有無師兄發生過類似既事,同解答到我啊?

沙發
集體中毒 ?

論壇元老

板凳

落藥係唔駛公佈的,水務處已有明確指引

地板
evolution 發表於 2014-8-6 19:26
落藥係唔駛公佈的,水務處已有明確指引

咁如果一直都無公佈,照計好多用廁水既師兄都出事架?
我意思係可能住緊既大廈落藥...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

用廁所水點都有d風險

infan 發表於 2014-8-6 19:16
集體中毒 ?

但係d魚無事喎....
仲有條之前甩左d色既虎紋仙靚左tim....

有冇驗比重,有會1.10
魚受到,珊瑚就ByeBye

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

鹽度幾多?
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

鹽度係1.02左右
不過之前不嬲都係咁上下都無事...

用廁所水,反缸兩次,以後唔敢再用

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

與其估估下,點解唔測試下d廁所水

terryso 發表於 2014-8-6 20:41
用廁所水,反缸兩次,以後唔敢再用

可唔可以講多d?係一換就出事?
定係點?

may414 發表於 2014-8-6 20:49
與其估估下,點解唔測試下d廁所水

因為連頭緒都無,用咩方法去測試邊d野,小弟都唔知

兩次都係一換全死,係即死,最後用鹽解決

論壇元老

師兄換水後才出事明顯係啲水有問題,既然明知有隱患點解仲要用廁所水,省下一點點鹽錢到頭來得不償失又何必呢!
TIga

係咪大廈洗咸水缸

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我都用廁所水,有次換水換換下,冇水出、先記得原來洗水缸,有一半水換好,一半未換
拎後備鹽開
果次好彩冇反缸
返工冬眠放工失蹤善良熊

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

近期雨水天廁所水會淡左好多,我估你連鹽度都無睇就車入缸,水淡連本身海水元素都會有改變,你咁樣換水唔出事就奇怪。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-6 22:21
近期雨水天廁所水會淡左好多,我估你連鹽度都無睇就車入缸,水淡連本身海水元素都會有改變,你咁樣換水唔出 ...

我承認無用野去check,但係我已經避開唔係係落雨/落雨後幾日抽水架la...

alfa 發表於 2014-8-6 21:53
係咪大廈洗咸水缸

唔係,業團無講