海水領域 SeaFishZone

樓主: yshyan
打印 上一主題 下一主題

換水後出晒事! [複製鏈接]

yshyan 發表於 2014-8-6 19:41
咁如果一直都無公佈,照計好多用廁水既師兄都出事架?
我意思係可能住緊既大廈落藥...

用廁水既師兄出事唔會周家唱架所以冇講不代表冇事, 暗瓦底丫嘛
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

至愛仙魚 發表於 2014-8-6 22:35
用廁水既師兄出事唔會周家唱架所以冇講不代表冇事, 暗瓦底丫嘛

用左咁耐未出過事
可能我條村窮,冇錢買藥
返工冬眠放工失蹤善良熊

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

邊有得避架
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

Teddy 發表於 2014-8-6 22:47
用左咁耐未出過事
可能我條村窮,冇錢買藥

行行出狀元
有D人一世好運, 唔係個個得
以上兩項C兄屬於邊樣呢

我仲想講未必是廁水出事, 一次過換水一半是主因
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

至愛仙魚 發表於 2014-8-6 22:58
行行出狀元
有D人一世好運, 唔係個個得
以上兩項C兄屬於邊樣呢

我D魚行運姐
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2014-8-6 23:22
我D魚行運姐

行行出狀元至真

曾經連續幾日陽光普照,唔知點解變到形同淡水。管理處都話無接到通知。
又試過連續幾日落雨。。咸度都係1.021
咩都唔查。。。最簡單都要查咸度。

方便就要預一定風險 沒辦法的
https://www.facebook.com/Coralisland.hk
觀塘誠業街成運大廈1205室
營業時間:16:00-20:00

<水務署網頁>海水處理須要達到的標準雖低於淡水,但仍須符合水務署規定的標準,以免出現水質惡劣的情況。海水先由隔網除掉較大的雜質,然後再以氯氣次氯酸鹽消毒,才輸往配水庫供應給用戶。用人工海鹽穩陣D

如果抽水後check過鹽度ok,打算再放一段時間先換水...
但係應該放幾多日先好呢?

yshyan 發表於 2014-8-8 01:16
如果抽水後check過鹽度ok,打算再放一段時間先換水...
但係應該放幾多日先好呢?

個人習慣。。。。。我過1棉2炭就直入缸中。。