海水領域 SeaFishZone

查看: 11399|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

化氮一問!有化氮相關知識的師兄請進!!! [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
唔洗諗BK啦.

想獨特D用 Schuran, 遲D用 Abyzz 黎做化氮泵.

最佳新人 論壇元老

沙發
vertex(Vertex Omega 150 *250~800L $2XXX~3XXX)<---聞說大陸制,真的嗎?有影響嗎?
大陸制黎講貴左DD, 以前VERTEX揾BK代工一部份元件, 而家BK同佢分左手無任何關係. 之前紅龍二代出左問題要回收就係因為揾左深圳代工.
bubble  king(BK MINI180 *450~750L $5XXX~9XXX)<---上網睇過講到好似好堅,真有其事嗎?不過網上價錢差別很大!!!
BK唔洗講公認的堅野. MINI係FOR打濕, double cone打乾, 價錢黎講你睇德國宫網價*81%就係零售價, 因德國有19%稅.
BK vs Vertex. BK MINI 160 仲好過 vertex alpha 170, alpha 170仲要用大一級的泵..

deltec(Deltec SC 1455 *800~1000L $2XXX~2XXX)<---搵唔到低L數,SORRY

KZ(KZ Revolution S *300~1500L $4XXX~7XXX)<---媽的,感覺有點膠
非針刷泵, 文氏管好野黎. D人話無針刷泵破壞/打出咁多有用元素. 其實就不得而知... 未用過
Schuran<---找不到價格
用ABYZZ的Schuran較新, 所以未有價格. 但淨係隻泵ABYZZ A100已經貴過隻BK MINI了. 獨特之選.

最佳新人 論壇元老

板凳
everest 發表於 2014-8-8 12:37
講到尾其實買野都係買品牌買設計産地係邊係咪真係咁重要呢?我覺得只要QC做得好就無問題了!而家&#3211 ...

水族黎講就唔同啦, 你講果D係大公司, 一批產品隨時幾十億生意. QC點會唔好. 代工投資都好大, QC衰左, 蝕得起? 同埋代工果D係台灣商人黎.

好多野其實已經有晒答案, 水族講高質, 貴價產品, BK都算表表姐啦掛. 而家連BK揾中國代工都出問題.(代表左BK這樣高質的QC都管唔住) 咁代表左中國水族代工出左咩問題呢? 偷工減料(RD2磁芯生锈), 偷design(RD2, waveline gen1比人COPY).

德國品質, 代表左D咩? 人工? 嚴謹? 態度? 點解會咁出名? 貴係邊? 好多都有晒答案. Made in germany真係代表連電容都要Made in germany? NO!!!!

最佳新人 論壇元老

地板
你唔明國內代工做野方式. 點解BK唔繼續揾返個好D O既代工. 返而走去德國去制造增加成本? 唔賺到盡? 肯定有難度係入面. 曾經有相關人士係大陸FORUM透露過, 做樣板果時就無問題, 到出大貨果時先抽水拎著數.
Eheim 轉左做中國制無問題? 大把鬼佬媽X到死....

BK代工單嘢都係個别事件,唔係所有內地生産嘅水族産品都出問題呀嘛,好多人都用僅內地牌子嘅水族産品都無問题出現喎,亦不見得内地牌子賣得特别平呀! <------- 我不予致評啦. 你去下大陸FORUM睇睇先. 而且我無話過大陸貨一定唔好, 我係另外個貼亦有叫人可考慮AECL.

寫住德國牌子大陸造中低階產品, 低成本, 賣中階價錢.
大陸牌子高階產品, 中成本, 賣中階價錢.
你揀邊樣.
記住掛個德國2個字個price tag就高D, 但係大陸造即係假德國貨. 倒不如直接買大陸有口碑的仲黎得實際.

好似個化氮頸洗泥器, 某牌賣二千幾, BM賣幾舊. 都係大陸造. 如果BM啱用我用BM算數. 德國成本, 德國價錢好正常, 但大陸成本, 賣超過大陸野咁多倍就覺得唔抵啦.

Germany quailty 等於唔會壞. 不過買返尼未用過就壞就好有問題喎, 至少都有得一換一掛.