海水領域 SeaFishZone

查看: 3156|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

大家試過有咩生物係9唔搭8地永遠養唔到嫁? [複製鏈接]

樓主
講下我既例子, 市面$300樓下既隆頭魚全部試過養, 買番去頭一星期問口搶食, 之後無啦啦暴斃, 唯一養到仲建在既只有龍船, 吊類一落缸永遠3日內食得游得, 但一般過唔到4日, 小醜類只有黑背心同普通小醜養到, 新娘番茄兩三日會收鰭死, 神仙類皇帝紫月白尾一幢無問題, 次次落太后阿拉伯就唔知做乜收口唔食野?

沙發
師兄,會唔會係你啲水有問題?

板凳
咸魚仔 發表於 2014-8-7 20:23
師兄,會唔會係你啲水有問題?

如果水有事死都死皇帝同小醜先掛?

地板
師兄邊到買魚先
上樓鋪的平魚都大部份養得生
街鋪集中營d魚我一般都過唔到一星期
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

其實冇乜定論

我只養到小丑魚同隆頭魚…

可能。。。。是手氣問題。。。

infan 發表於 2014-8-7 21:21
我只養到小丑魚同隆頭魚…

師兄我想同你掉轉, 我好鍾意隆頭魚, 好想整條月光龍同成缸雀

我都想養隆龍魚

唔知養到隆龍魚既師兄有咩心得養到隆龍魚呢?

我都唔識養嫁 ..... 返到黎健健康康, 肯食野已經好開心

本來一開頭條魚夜晚唔出黎, 我都怕佢無食野會死 ..... ( 因為我返工要夜晚先有時間喂魚 )

之後我將支燈著既時間, 由晚上 6 點半先著, 提早到 5 點就著,

過一段時間就發現佢夜晚 9 點到11 點都仲有出黎食野 @"@
以及我係買魚鋪喂開果隻糧, 所以開口無困難

但我都唔識果條係咩龍

黑身有一條藍線, 魚尾有一黃色直間