海水領域 SeaFishZone

查看: 12165|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

d@.@b 當年今日 d@.@b [複製鏈接]

論壇元老

樓主

當年魚來魚往...

http://youtu.be/QviUDJS5erc

今日冷冷清清!

http://youtu.be/Kr8zGb9d4Ew

TIga

沙發
點解呢?

論壇元老

板凳
風神173 發表於 2014-8-10 22:49
點解呢?

師兄我係第二個師兄帖中都講過吓,原因係早半年玩得悶悶地又長駐內地工作都無乜心機打理香港缸魚,啲魚死的死又有啲俾左親戚玩,都係剩返條帝係度叫做養住個缸,近日又有番啲心機玩了所以又再重新入魚,果位師兄提出說想看看我個缸,我再看回以住發的帖發覺已看不到片段,所以重新整理後出了這個帖子!
TIga

地板
嘖嘖 有條大眼鏡, 我心中女神只能遠看,不能近觀
缸不大, 入幾條正野, 加五六條魔襯下就好靚
C兄條眼鏡咁堅都放走好可惜
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 00:05
嘖嘖 有條大眼鏡, 我心中女神只能遠看,不能近觀
缸不大, 入幾條正野, 加五六條魔 ...

眼鏡不是送走是死左,看返轉頭都係覺得養得不好養到口黑面黑咁,只怪自己心多...
TIga

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

上大6...唔怪得一排唔見你啦
你冇原全放棄已經
繼續+oil
☉︹☉

論壇元老

kwong426426 發表於 2014-8-11 00:31
上大6...唔怪得一排唔見你啦
你冇原全放棄已經
繼續+oil

唔經唔覺都上左十幾年了,計下應該都有半年無上過呢度,多謝師兄鼓勵!
TIga

論壇元老

71仔 發表於 2014-8-11 00:32
絕對唔冷清,水好清就真,但30寸缸要用到2個造浪既?

本來只用一個造流,後來見出了個新造浪盒貪新鮮就...,都有作用嘅撞下撞下啲水流應該會多左變化咁!
TIga

everest 發表於 2014-8-11 00:12
眼鏡不是送走是死左,看返轉頭都係覺得養得不好養到口黑面黑咁,只怪自己心多...

常說養魚唔死易, 要色彩靚就難, C兄好本事, 上大6都搵到風生水起, 上面冇人面好易奶野架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 01:25
常說養魚唔死易, 要色彩靚就難, C兄好本事, 上大6都搵到風生水起, 上面冇人面好易奶野架

講開色彩我魚缸支燈壞了攞去整左成個月都整唔番啲魚無曬成個月燈啲色都無乜變化咁其實魚色係咪唔關燈事呢?無燈仲無生咁多苔出尼缸都唔洗刷省回不少力添!
TIga

論壇元老

Calmiee 發表於 2014-8-11 01:56
啲藍骨好型

係內地經淘寶買!
TIga

everest 發表於 2014-8-11 02:21
講開色彩我魚缸支燈壞了攞去整左成個月都整唔番啲魚無曬成個月燈啲色都無乜變化咁其實 ...

你估睇美女咩, 燈光暗D仲有神祕感    魚要有好同適當既燈光照住至有美感,D色至出黎架

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 03:19
你估睇美女咩, 燈光暗D仲有神祕感    魚要有好同適當既燈光照住至有美感,D色至出黎架

咁你一日開幾多個鐘頭燈呀?
TIga

everest 發表於 2014-8-11 03:59
咁你一日開幾多個鐘頭燈呀?

3點到11點, LED SET好由暗轉光, 由光慢慢轉暗

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 09:25
3點到11點, LED SET好由暗轉光, 由光慢慢轉暗

都照好長時間喎,唔怪得見你個缸都長了好多苔啦!
TIga

加油

everest 發表於 2014-8-11 11:06
都照好長時間喎,唔怪得見你個缸都長了好多苔啦!

缸有苔係好事,表示個缸日漸成熟穩定 不過我想D苔多幾種色, 試下得唔得

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 12:49
缸有苔係好事,表示個缸日漸成熟穩定 不過我想D苔多幾種色, 試下得唔得

我都想有苔,但無燈乜苔都無!
TIga

至愛仙魚 發表於 2014-8-11 12:49

加D孔雀石綠唔知可唔可以笞增色呢,嘿嘿
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

論壇元老

nat 發表於 2014-8-22 22:24
加D孔雀石綠唔知可唔可以笞增色呢,嘿嘿

不如加藍威寶!
TIga