海水領域 SeaFishZone

查看: 3577|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

訂造魚缸 [複製鏈接]

樓主
同各位師兄打過招呼先:本人以前曾經擁有一個30吋滴漏缸因搬屋時棄掉,現在計劃開一個40x16x26滴漏缸,現在有大量問題請較各位大大1.我想用2個上水1個落水,上水用2個潛水泵推每個用3/4,落水用1 1/4落得切嗎?滴漏槽要很大嗎?點解要分2個泵上水因為舊缸試過旅行時壞泵返黎見到全軍覆沒現在分2個泵死左1個重有1個頂住先2.睇個好多資料選擇了EHELM2000x2或EHELM2000+EHELM3000可以嗎?3.生物環用MA夠用嗎?4.有冇師兄用過ATS過濾糸統呀,效果如何想試試,問住咁多先希望唔好話我煩啦!

論壇元老

沙發
兩個上水落水用吋半好啲應該,而家好似興用咩仔漏槽可以做細啲又唔會阻住個缸啲位!泵同環無規定用乜牌子看自己銀包稼啫!
TIga

論壇元老

板凳
個人喜歡1步到位,環買PH/SERA好D,器材唔好,死絛魚都反來
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

地板
PH/SERA係好但太貴喇,我祗係養些平價仙魚,法仙、紫月、皇帝、一楝等等希望粗生頂得住

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

正常MA夠用.未吹得屎拿同PH天咁高.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

1.我想用2個上水1個落水,上水用2個潛水泵推每個用3/4,落水用1 1/4落得切嗎?滴漏槽要很大嗎?點解要分2個泵上水因為舊缸試過旅行時壞泵返黎見到全軍覆沒現在分2個泵死左1個重有1個頂住先
1 1/4 下水約3400Lph.
2.睇個好多資料選擇了EHELM2000x2或EHELM2000+EHELM3000可以嗎?
EHEIM head pressure 較低, 分別是2.3米同3米, 如果計上水1.5米高. 要打5折. EHEIM3000只出不足1500流量.
用2隻EHEIM3000只係出3000Lph. 耗電已經 132W, 記住上水係不停咁開,
PJ 11000 先RATE AT 125W.
1/10匹水冷只係行120W130W咁上下, 仲要唔係成日著.

3.生物環用MA夠用嗎?

4.有冇師兄用過ATS過濾糸統呀,效果如何想試試,問住咁多先希望唔好話我煩啦!
呢D我覺得較麻煩, 唔用好過用. ATS食好多元素.

nickdo 發表於 2014-8-14 16:16
1.我想用2個上水1個落水,上水用2個潛水泵推每個用3/4,落水用1 1/4落得切嗎?滴漏槽要很大嗎?點解要分2個 ...

咁師兄我如果要用兩個泵有勿提意呀?

davidleung 發表於 2014-8-14 17:38

其實我都想用一個泵上水但經過全軍覆沒經驗,希望安全一些才考慮用二個泵,講開又講見好多師兄都係用一個泵,唔驚去旅行時坏泵咁米大劑(講錯野希望各位唔好見怪)

最佳新人 論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-14 17:38

要平O既又靜又慳電又可靠真係無咩選擇... 自己取捨一下囉.

aquabee up11000為例, 調低火數用40W黎行都1.5m都出4千幾lph.
電費個difference (132W-40W)x24x365/1000=805.92度電. 當1.3一度電. 一年貴1047元.

仲未計熱D影響水冷, 仲COME計.

budget許可可考慮一下AQUABEE UP8000X2.

最佳新人 論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-14 18:41
其實我都想用一個泵上水但經過全軍覆沒經驗,希望安全一些才考慮用二個泵,講開又講見好多師兄都係用一個 ...

雙上水一定好D, 有保障!!!