海水領域 SeaFishZone

查看: 4927|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

珊瑚骨 [複製鏈接]

樓主
請問各位師兄,珊瑚骨如果放在沙缸會有作用嗎?

沙發
提升PH

板凳
提升PH

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
lhk 發表於 2014-8-17 07:04
提升PH

請問珊瑚骨點解可以提升ph值呢?其實係咩原理呢?真係唔識想請教ching,謝謝

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

珊瑚骨放沙缸可以養菌同穩定ph ,同埋沙缸一定要夠流。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我有.但唔知有乜用.放左好耐.唔阻定.由佢
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2014-8-17 09:37
請問珊瑚骨點解可以提升ph值呢?其實係咩原理呢?真係唔識想請教ching,謝謝

唔知咩原理... RODI水洗淨珊瑚骨, 日日換水.
放落鈣反度唔打CO2, PH高達9以上的.

nickdo 發表於 2014-8-17 18:13
唔知咩原理... RODI水洗淨珊瑚骨, 日日換水.
放落鈣反度唔打CO2, PH高達9以上的.

睇唔明呀大c,日日換水係咩意思呀?放落鈣反又唔洗打CO2?咁就咁放大水流位或者用過泵冲住係咪一樣呢?有冇做過d咩實驗呀?覺得幾神奇

最佳新人 論壇元老

無, SET 緊鈣反果時發覺JE.

洗乾淨D珊瑚骨, 用RODI洗, 日日換水, 搞4,5日.(即表面幾乾淨)
放落去鈣反度入水入去發現去到9點幾. (代表珊瑚骨升左PH)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

石灰

nickdo 發表於 2014-8-18 01:31
無, SET 緊鈣反果時發覺JE.

洗乾淨D珊瑚骨, 用RODI洗, 日日換水, 搞4,5日.(即表面幾乾淨)

咁會唔會只係因為用淡水洗過,溶解咗d碳酸鈣做成嘅短暫假象姐?

chihim 發表於 2014-8-18 06:39
石灰

查過書話珊瑚骨百分之九十幾係碳酸鈣,只會在酸水(ph值低過7)既情况下溶解,我諗同石灰無關喎。

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2014-8-18 15:17
咁會唔會只係因為用淡水洗過,溶解咗d碳酸鈣做成嘅短暫假象姐?

如果D淡水PH低到溶到珊瑚骨, 都係KH黎. 如果唔係鈣反出水就係高PH而唔係低PH.

nickdo 發表於 2014-8-18 15:41
如果D淡水PH低到溶到珊瑚骨, 都係KH黎. 如果唔係鈣反出水就係高PH而唔係低PH.

就係唔明珊瑚骨用乜野提升ph值呢?不過海水化學太復雜,可能要揾化學家先攪得清咁其實真係就咁放d珊瑚骨入缸就可以提升到ph?唔知有冇話幾多升水放幾多先有效果。。。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

無用。阻水流,又易藏屎。