海水領域 SeaFishZone

查看: 3296|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

魚缸到左,但櫃未到,可唔可以養住箘先? [複製鏈接]

樓主
早排訂左個背滴,應該呢幾日到,
但諗諗下想換埋個櫃,因為之前個櫃唔係實木怕有危險,
而家就訂左個櫃喇,但係要兩星期後先到,
個缸到左之後,可唔可以開左缸養住箘先,
之後櫃到左就抽走晒d水,留返兩桶舊水,
搬埋個缸上櫃,再換返堆新水同兩桶舊水落去?

沙發
我就一定忍唔到手,玩水先啦
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

論壇元老

板凳
師兄你個舊櫃頂得住個新缸同缸水就得,唔係一個唔好彩咔勒一聲就...
TIga

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
養菌都要個幾月,緊係養住菌先啦!

marcokong 發表於 2014-8-17 16:03
我就一定忍唔到手,玩水先啦

我就係忍唔到手,個櫃成三星期先到,三星期都已經可以養到D箘,所以先咁問

everest 發表於 2014-8-17 16:16
師兄你個舊櫃頂得住個新缸同缸水就得,唔係一個唔好彩咔勒一聲就...

我諗住放係地下先,放晒D器材呀生物環呀個D落個缸養水先,
個缸到先抽水放上去新櫃,再倒返兩桶舊水同加新水落缸,
呢段時間唔會放缸上舊櫃,怕因為要養箘要付出代價

may414 發表於 2014-8-17 16:32
養菌都要個幾月,緊係養住菌先啦!

其實我係唔知一次過抽走D水,加返起碼8成新水入去,會唔會影響到D養好既箘

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

NEDVEDYIP 發表於 2014-8-17 17:31
其實我係唔知一次過抽走D水,加返起碼8成新水入去,會唔會影響到D養好既箘

唔會,水係漸好小...但換得太多會影響個 ncycle 慢左

☉︹☉

論壇元老

NEDVEDYIP 發表於 2014-8-17 17:30
我諗住放係地下先,放晒D器材呀生物環呀個D落個缸養水先,
個缸到先抽水放上去新櫃,再倒返兩桶舊水同加 ...

咁都好行下水先,有時新缸造左返尼有啲有害物質未揮發曬!咁不如等你新櫃到左搬上去後加番晒新水得了,無乜必要又留兩桶舊水係度抽來抽去啦!
TIga

我都係養住水及生物石及幾條魚仔,等左2⃣️星新櫃送來
之後我留起4⃣️份1⃣️舊水放入缸
N03⃣️正常PH正常現在水很好

養住先啦!