海水領域 SeaFishZone

查看: 6211|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

生物石發黑! [複製鏈接]

樓主

將生物石浸落淡水浸左一星期要將其變做死石My God 那門子怪論,買生物石是取其豐富之天然生物益菌, 故意將其弄死天底下怪事真多許是現今養海魚技巧日新月異,我是孤陋寡聞了
我想說為何不加些漒水 D益菌立時瓜清, 不用一星期咁耐架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發
may414 發表於 2014-8-21 00:47
其實我是想買死石的,但魚街無得買,生物石的而且確好多有益生物,但同時亦有不少無益之菌類,故希望處理 ...

個人經驗,樓主大錯特錯,只須簡單處理後放入水流足之缸中, 一個月後便可入主缸,可保留部份益菌, 經光照後失去後之色彩又可重現,我買生物石都是這樣清除長途運輸中所產生的腐敗細菌,恆之有效, 從沒出事
邊條蠶蟲軍師出的昂居屎橋 要把生物石變死石才成的偉論,真係多得佢唔少 咁大整蠱
生石不要要死石, 那豈不是有美女唔攬 卻攬個膠娃娃睡覺嗎

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

板凳
Wilsonlsl 發表於 2014-8-21 09:19
大家研究吓!在fot如果用生物石養菌的而旦確是好事,菌又多又天然景,但如果落藥反缸都有之,所以好多時 ...

我的親身體驗, FOT有生物石唔落得藥是狗屁不通論 有事不落就會反缸, 落左對硝化細菌只是影響輕微, 只是有事的話,下藥要早及量准,D蠶蟲師爺靠害架  听一成都死,我落銅醫白點咁多次又唔見反過一次缸, 很大机會是條蠶蟲落錯藥或下藥過重,賴左生物石