海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

換大缸,求指導及設計.     [複製鏈接]

nickdo 發表於 2014-8-29 12:47
鈣反可以外置都得, 內置的話泵浸水又會熱D. 唔玩SPS無需要加.
豆豆樽出水要對正化氮入水. 放係邊都無所謂 ...

師兄你D Sps 咁鬼正.  毒到我死下死下.  唔玩點.得.  個缸將來會係瑚仙缸.   小量 sps.. 小量 lps .  如千手及皮革等.

藻缸要點攪?  係咪即係開多個缸.. 入面養提子同羽毛藻果D???

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-8-29 14:46
師兄你D Sps 咁鬼正.  毒到我死下死下.  唔玩點.得.  個缸將來會係瑚仙缸.   小量 sps.. 小量 lps .  如千 ...

間多個格, 入面用厚沙加草,
化氮->藻缸->上水.

nickdo 發表於 2014-8-29 15:48
間多個格, 入面用厚沙加草,
化氮->藻缸->上水.

師兄. 呢幾日消化完你既建議.  諗完又畫左圖.. 師兄幫忙睇下. 得唔得.

同埋部水冷放係櫃入面怕唔怕散唔到熱. 同埋水冷其實會唔會好噪同散好多熱氣出來架?? 因為太大聲同熱的話. 家人會投訴.

另外. 藻缸果度.   係咪一定要用沙?  可唔可以將D藻縳係石度養!?

20140903171222_00001.jpg 20140903171253_00001.jpg

最佳新人 論壇元老

同埋部水冷放係櫃入面怕唔怕散唔到熱(怕). 同埋水冷其實會唔會好噪同散好多熱氣出來架??(會) 因為太大聲同熱的話. 家人會投訴. (用靚機咪靜啲)

另外. 藻缸果度.   係咪一定要用沙?  可唔可以將D藻縳係石度養!?
用容器裝住D厚沙都得.

nickdo 發表於 2014-9-3 17:33
同埋部水冷放係櫃入面怕唔怕散唔到熱(怕). 同埋水冷其實會唔會好噪同散好多熱氣出來架??(會) 因為太大聲同熱 ...

師兄. . 靚野. 無錢買><.. 海利同日生. 邊隻好?  同埋我好似張圖咁砌. OK嗎?  藻缸得 15CM. 怕唔怕細?

同埋行幾分喉??? 落水口幾大??  化痰那間. 我塊玻離升上 5CM. 由下面去過中間那格.. 咁會怕唔怕. over flow?

最佳新人 論壇元老

師兄. . 靚野. 無錢買><.. 海利同日生. 邊隻好?(海利啦,應該無咩大分別)  同埋我好似張圖咁砌. OK嗎?  藻缸得 15CM. 怕唔怕細?水冷唔好入櫃, 玻璃唔好去到頂. 藻缸去上水果格塊玻璃要到底, 上水同藻缸果度可以打橫,