海水領域 SeaFishZone

查看: 7589|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

換大缸,求指導及設計.     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
120X70X60
設備呢D野都係睇你預幾多錢玩,
BM CURVE 一般般, 有BUDGET就用好D.
上水泵用大陸野就行兩隻5000L/H雙上水
整埋個藻缸就3格. 唔用就2格.
個櫃就造90高.
支燈唔夠 COVERAGE 要換.

最佳新人 論壇元老

沙發
joesaga 發表於 2014-8-28 09:39
thanks nickdo 師兄建議和回覆.

雖然今天得到家人的同意. 但其實自已budget 都唔會好多.  化痰就會用B ...

Laguna Powerjet 來佬野, 4500都千幾銀. 中價位黎講算係咁上下, 各方面中規中矩. 但你個缸至少8000流量. 如用PJ9000就差不多2千了.
大陸泵就慳電, 平, 發熱量低, 水冷都著少D, 但易壞, 所以最好雙上水. 其實就算來佬野都建議雙上水, 壞左一隻都唔怕反缸.

泵係7X24不停咁行, 所以選個慳電的一年電費都慳幾舊水, 仲未計水冷著少D.

用藻缸用配支草缸的夾燈或者70W鹵素夾燈.

最佳新人 論壇元老

板凳
joesaga 發表於 2014-8-28 10:27
咁就用大陸泵啦. 大陸泵有無邊隻牌子. 或型號建議呢. ? 等我可以去淘寶搵下. 睇下有無都好. 唔該哂 nic ...

直流泵都係捷寶GA JA, 買大一號用低D流量黎行係最慳電. 如用2隻DC5000就足夠的話可以用2隻DC9000/12000剩係開最低流量黎行.

不過以前果一代DC5000/DC10000大部份都過唔到一年壽命. 唔知第二代有冇改進.

最佳新人 論壇元老

地板
joesaga 發表於 2014-8-28 16:11
剛剛上淘寶睇左師兄介紹的泵. DC9000. 四百幾人仔一個. 價錢都OK喎.  咁就用呢隻啦.  但如果行兩隻.. 咁應 ...

個櫃入面我會獨立整個高身缸方便換水, 係總水體5分1度.
沙缸的話你用BM之類的化氮雖然較細,  但盡可能做大D比第二時升級有位放. 如果你個主缸做60闊, 咁沙缸應有50闊. 咁第一格做35~40的話就好多化氮都放得落. 其餘空間睇你想點. 上水位通常較入咁D喉就無咁阻位, 無咩特別的, 沙缸點做係睇你用咩器材.

最佳新人 論壇元老

第一個格直接化氮, 第二個格上水.
第一個格入面你可以造個格放棉又得, 直接放網袋又得.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-8-29 12:29
咁鈣反同豆豆樽係咪放係上水泵果格呀. !?

鈣反可以外置都得, 內置的話泵浸水又會熱D. 唔玩SPS無需要加.
豆豆樽出水要對正化氮入水. 放係邊都無所謂.
玩LPS可以用藻缸都得, 同主缸開燈時間相反, PH穩定D, 又可以養D小蝦小蟹海馬之類的生物.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-8-29 14:46
師兄你D Sps 咁鬼正.  毒到我死下死下.  唔玩點.得.  個缸將來會係瑚仙缸.   小量 sps.. 小量 lps .  如千 ...

間多個格, 入面用厚沙加草,
化氮->藻缸->上水.

最佳新人 論壇元老

同埋部水冷放係櫃入面怕唔怕散唔到熱(怕). 同埋水冷其實會唔會好噪同散好多熱氣出來架??(會) 因為太大聲同熱的話. 家人會投訴. (用靚機咪靜啲)

另外. 藻缸果度.   係咪一定要用沙?  可唔可以將D藻縳係石度養!?
用容器裝住D厚沙都得.

最佳新人 論壇元老

師兄. . 靚野. 無錢買><.. 海利同日生. 邊隻好?(海利啦,應該無咩大分別)  同埋我好似張圖咁砌. OK嗎?  藻缸得 15CM. 怕唔怕細?水冷唔好入櫃, 玻璃唔好去到頂. 藻缸去上水果格塊玻璃要到底, 上水同藻缸果度可以打橫,