海水領域 SeaFishZone

查看: 4584|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

Acan 的奇異實驗結果 [複製鏈接]

樓主
兩個星期前買入某位師兄的 Acan。
當時藍光下完全冇螢光色,白光下見暗棕色。
有網上資料話 Acan 要暗、要藍光先至會養出顏色,於是放o係石下面。
我每日10小時半藍半白共120W LED,結果如下:石陰影下面都係唔多出色,凸出見光反而有螢光橙。
呢個實驗算唔算推翻「暗位出色論」?

沙發
小弟第一次養Acan,有冇師兄可以分享一下?

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

板凳
有冇餵?
我淨係用廁所水嫁炸

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
暗位唔係話黑到無光
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

太光會走色變透色
我淨係用廁所水嫁炸

餵蝦肉、帶子、水蚤。
我拎出光位試試再報告。

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

師兄有研究精神!值得鼓勵
我淨係用廁所水嫁炸

師兄果條黑白間,會唔會食虾?
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 論壇元老

唔係所有ACAN都係架.
淨係澳洲 D 多色ACAN先係, 太光會變紅晒, 暗藍光先容易D KEEP到多色. 光譜問題一多白就易出紅.
你呢個CASE係由無色變有色, 唔係KEEP到彩虹色呢.

Kenlam, o個條係海龍,我都不知幾想佢肯開口
Thank you Nickdo,我都唔知係邊個品種。你建議我點做好?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

螢光色由螢光蛋白而出,螢光蛋白目的是吸收有害光線(UV)以保護珊瑚自身
所以"冇光"係唔會出返螢光色,因為冇反應嘛
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

唔駛諗咁多餵魚時佢自然會申觸手出黎食豐明蝦!強光ok我有好多色acan從未死過,我D水仲要PH7.5左右,只有個細化氮

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我用淡水養acan的,一般人做唔到,系我先得

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2014-9-7 10:26
我用淡水養acan的,一般人做唔到,系我先得

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

williamlivejp 發表於 2014-9-7 08:11
唔駛諗咁多餵魚時佢自然會申觸手出黎食豐明蝦!強光ok我有好多色acan從未死過,我D水仲要PH7.5左右,只有個 ...

有無相睇下

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-7 10:29
有無相睇下

http://www.youtube.com/watch?v=Kg89Ee5UMWE

管理員

我係新手

williamlivejp 發表於 2014-9-7 14:20
http://www.youtube.com/watch?v=Kg89Ee5UMWE

好藍

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-7 10:29

有興趣知點用淡水?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

原來系好強既藍光  nothing special

實驗兩個星期:全件放光位(白加藍),愈來愈有出色,見橙見黃,有出鬚。