海水領域 SeaFishZone

查看: 8506|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

新手12寸RT缸煲豆一問     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
近排諗住DlY個豆樽放係頭倉到煲豆,其實有啲乜嘢要注意?計好份量咁第一次落可否一次落哂呢?使唔使分開落?啲豆落之前使唔使揾啲水浸下佢?因個缸未加過豆怕初初加會對啲水質珊瑚同魚有不良影響,所以希望各位ching可以幫助我解決咗呢啲問題我先放心加落去!Thx

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
分幾次落唔會有事
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
其實或者可能 12寸缸 換水好過煲豆

最佳新人 論壇元老

地板
chihim 發表於 2014-8-31 23:12
其實或者可能 12寸缸 換水好過煲豆

我個缸大約35L水已經每星期換2次水每次10升,因年半之前係用生物石同MA環開Fot缸養8條細魚仔,係半年前就用返本身啲石同環轉RT減淨4條魚,到依家水質定咗啲紫苔又生多咗魚仔同珊瑚(軟嘢)都無問題,不過我就唔想攪啲環怕反缸就繼續想用,因舊式大廈本身水喉水no3已有12.5個缸啲水又12.5加埋成25,所以就希望試下煲豆降低啲no3!

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-31 23:03
分幾次落唔會有事

咁要分幾多次同隔幾耐先可以加哂呢?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

35L水好少,試下加15ml 隔兩日再加15ml,唔會咁快見效要等下。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我都諗住養角,我有keep住落redsea(-個隻減no3藥水), 落了兩星期由40去到10左右, 我個缸80L水(4條細魚), 每日換4.5L水,但d ching時常講要將no3去到0先養到角, 所以我都想diy個豆豆樽, 煲了豆後,no3係唔係真的可以去到0呢??

甘 其實養角  no3 又唔系要到0先養得既

買部ro 水機 過一過d 水 再換米得,好過煲豆呢

no3 對角既色彩  生長 影響有限

chihim 發表於 2014-9-1 00:27
甘 其實養角  no3 又唔系要到0先養得既

買部ro 水機 過一過d 水 再換米得,好過煲豆呢
...

Ching, 我公司d水check過係0, 所以不用ro水機, 咁要咩基本條件先可以令角生長及顏色較靚?

光源同食物 影響巨大

食物, 邊隻糧好? 可以介紹嗎?

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-31 23:55
35L水好少,試下加15ml 隔兩日再加15ml,唔會咁快見效要等下。

係咪35L水用30ml豆已經足夠?

管理員

我係新手

rc211vman 發表於 2014-9-1 00:44
係咪35L水用30ml豆已經足夠?

唔一定要自己試下,唔夠要加。

行豆 要有強勁化氮打走   今細個缸換水仲好啦

最佳新人 論壇元老

清缸底, 來一次 100% 換RODI水對温對鹽度.

咁細個缸行豆小心化氮唔夠勁缺氧.

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Ching 我想睇吓個Diy豆樽
影張相黎睇吓!!

最佳新人 論壇元老

unclejoe 發表於 2014-9-1 08:59
Ching 我想睇吓個Diy豆樽
影張相黎睇吓!!

重未整!如果成功再放相

Messi_sunshine 發表於 2014-9-1 00:39
食物, 邊隻糧好? 可以介紹嗎?

甘其實你有養魚的話,餵魚 魚果d 屎 對珊瑚來講已經系食物

珊瑚糧又唔系無用既,只不過要你自己決定餵唔餵者

建議要餵珊瑚糧得話,魚可以餵少d,因為一齊餵系加重系統負擔既

珊瑚糧牌子種類好多,邊種好?無乜意見,不過最好就系動物糧加植物糧混合餵

chihim 發表於 2014-9-1 12:06
甘其實你有養魚的話,餵魚 魚果d 屎 對珊瑚來講已經系食物

珊瑚糧又唔系無用既,只不過要你自己決定餵 ...

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]NH3的另一麻煩處,是它不帶電荷 (NO2,NO3,NH4全帶電荷)。以此特性,它很容易便進入生物的細胞,話入就入,冇得防禦。題外話,H2S也是不帶電荷的。
NH3=0魚缸才算合格。
它含量高,魚會有爛鰭、爛鰓的症狀。珊瑚會不開。
NH3會傷害生物的器官。0.5ppm的份量已能使魚的紅血球失去運輸氧的能力,於是魚便吸氣快急。同等份量也傷害到珊瑚〔Matt Clarke,2002〕。
鹹、淡水水草,巨藻(如提子草,羽毛草),藻(包括珊瑚的共生藻)等植物,最喜愛,最優先吸取的不是NO3,而是NH3。全因其不帶電荷,話入就入的特性,植物吸取NH3時,花費的氣力是最低的。若吸取NO3,植物又要用多些能量去吸,又要自製出酵素來幫手。第二原因,植物會以NH4的形式來貯存,及使用。植物吸NH3再把它變NH4不難,如植物體內是低pH,NH3自動變身。這比直接吸NH4節省工夫。但植物吸NO3後,把它變為NH4,便要多多工序了。所以,一缸水中,若有齊NH3、NO2、NO3,植物會優先吸NH3,吸到冇,才吸NO2和NO3。
因此,開缸時見到啡藻開始出現,是不等於NO3已形成的。另一謬論是,N氮循環的結尾是NO3被植物吸收了。只是很多人講極都唔信。蠢人和氮氣,永遠是過剩的。
要注意,太高NH3濃度,一樣毒死植物的。
植物吸食NH3,硝化菌也吸食NH3,故,彼此是敵對的。植物有對策,就是剛才說硝化菌毒害時的phenol,還有vanillic acid, syringic acid, gallic acid, tannic acid等都是硝化菌抑制素。Tannic acid 是單寧酸,我們飲紅酒時的澀味,就是它的味度。這些植物毒素是有機物質,skimmer,碳能幫手,通常缸中也不會有

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]咁細個缸生物石加低沙打1個月行完N CYCLE味得囉,如果養珊瑚,先養扣、因為有籃光燈就開(皮革、寶石花,菇養得好不易)每兩星期換沸石同活性碳一包,要豆機做乜?