海水領域 SeaFishZone

樓主: Jamjam226
打印 上一主題 下一主題

白點 [複製鏈接]

Jamjam226 發表於 2014-9-3 19:09
其他鱼都出曬白點?
發得咁勵害

係,野開,全部都有, 生到密密麻麻。

Messi_sunshine 發表於 2014-9-3 19:34
係,野開,全部都有, 生到密密麻麻。

眼見現左得藍吊有
有條白色麼尾巴好似有一點但身睇唔到
今晚反去睇下要唔要捉埋出泥e

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

起左白點幾耐?其他魚情況如何?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-9-3 20:50
起左白點幾耐?其他魚情況如何?

三四日
四日前留意到身上好似有幾點唔係好肯定
之後個日又好似好反d約忍約現一兩粒
琴日下午見又多左仲多過之前晚上回家出post換左小小水
今朝早上d點又好似淺色左,但都捉左出缸
依傢反緊工未知情況

論壇元老

你RT?

如果係RT 就捉晒出嚟落藥,主缸就清缸 (冇魚) 一兩個月
FOT 就直接落藥,不過小心銅藥會積聚係石同沙度

我自己就因為條藍吊白點,依家試緊孔雀石綠

BigTall 發表於 2014-9-3 22:45
如果係RT 就捉晒出嚟落藥,主缸就清缸 (冇魚) 一兩個月
FOT 就直接落藥,不過小心銅藥會積聚係石同沙 ...

我fot行緊生物石不想主缸下銅
孔雀石錄係咪有毒個d,定代名詞泥傢
老虎一聽就話屋企有小朋友,然後咆哮攻擊一輪
放棄直接去左買銅

Jamjam226 發表於 2014-9-3 22:51
我fot行緊生物石不想主缸下銅
孔雀石錄係咪有毒個d,定代名詞泥傢
老虎一聽就話屋企有小朋友,然後咆哮 ...

係呀,就係電視講果D,食用魚嚴禁使用,但用落又真係好好用不過有小朋友就真係唔好,小朋友手多多拎嚟玩就真係HI HI

你一係搵個大膠箱養住D 石先,係主缸落藥;一係搵個大膠箱養住D 魚,係膠箱落藥

落完藥醫好咗先唔好放返D 魚 / 石入缸,因為白點既孢子可能會留係缸 / 石入面,要冇魚行一排,等D 白點蟲搵唔到宿主死咗先可以同D 魚放埋一齊

BigTall 發表於 2014-9-3 23:34
係呀,就係電視講果D,食用魚嚴禁使用,但用落又真係好好用不過有小朋友就真係唔好,小朋友手多 ...

意思係咪全部魚

Jamjam226 發表於 2014-9-4 00:24
意思係咪全部魚

係,所有魚都有可能有白點係身,只係條蟲未鑽出嚟,鑽出嚟會變成白點

BigTall 發表於 2014-9-4 00:29
係,所有魚都有可能有白點係身,只係條蟲未鑽出嚟,鑽出嚟會變成白點

明白不過無咁大個相無咁強大過濾
令外想問下化氮係咪要關

Jamjam226 發表於 2014-9-4 02:12
明白不過無咁大個相無咁強大過濾
令外想問下化氮係咪要關

咁你抽起D 石啦,搵個大箱加幾個做流,應該頂得住
我唔會熄化氮 (因為化氮可以增加溶氧),但會比D 水流返入缸 (如果唔係D 藥會比化氮打走)

BigTall 發表於 2014-9-4 02:41
咁你抽起D 石啦,搵個大箱加幾個做流,應該頂得住
我唔會熄化氮 (因為化氮可以增加溶氧),但會比D 水流返 ...

唔係不停再d野打到最頂嗎
點比d水流反入缸

Jamjam226 發表於 2014-9-4 02:45
唔係不停再d野打到最頂嗎
點比d水流反入缸

有D 化氮會有得比你駁條膠喉,等D 污水可以流入大桶,避免出遠門時爆杯我落藥時會將條喉放返入缸,D 水自然會流返入缸

呢條就係
http://i76.photobucket.com/albums/j28/matthewmontano/imagecopy_zps3b1a6ef9.jpeg

BigTall 發表於 2014-9-4 03:38
有D 化氮會有得比你駁條膠喉,等D 污水可以流入大桶,避免出遠門時爆杯我落藥時會將條喉放返入缸,D 水自 ...

我用qq無依條野係咪要關
決定了汁石出來主缸下藥

論壇元老

你拎d石會唔會怕在少左菌情況下影響d魚先?你沙缸用環嗎?
其實你落左藥都生物石都唔會死太多菌,你可以考慮用POINTEX 藥性冇藍十字強用後唔洗吸銅,我自己中兩次白用此藥每次治療落到第二次藥時白點退八九成,因藥性(傷害度)唔太強,所有大細魚都冇問題出現過......

civiclau 發表於 2014-9-4 06:54
你拎d石會唔會怕在少左菌情況下影響d魚先?你沙缸用環嗎?
其實你落左藥都生物石都唔會死太多菌,你可以考慮 ...

放心缸中有環,會留意其他數字可惜已買藍十字
希望唔會落錯

論壇元老

我見已起石後即車消化菌先,行水一小時後才落藥

Rt缸有白點真煩,要等成個月先可加魚, 每次行過魚街都要忍手。唉!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

fot就全缸落啦,仲諗!