海水領域 SeaFishZone

查看: 4660|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

藍十字分量 [複製鏈接]

樓主
係咪真係大約4L水2滴
我40L水係咪20滴差不多
定係40L水對1ML(其他post見到)
令外之後係咪keep住0.5就ok
唔夠先補?
要唔要換水?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
係40L水對1ML

板凳

40L水落16滴或1ML,下藥時不用按實樽身,慢慢把樽身掉頭斜向下會遂滴流出,用裝了水既杯接來稀釋後加到出水口吹散落缸,然後大打氣及熄UV,我個人會每隔十二小時落一次後用試劑檢測銅量及看魚反應,遂步加到建議份量0.5後就暫停,之後維持8至10日

地板
usacaptain 發表於 2014-9-4 10:10
40L水落16滴或1ML,下藥時不用按實樽身,慢慢把樽身掉頭斜向下會遂滴流出,用裝了水既杯接來稀釋後加到出水口 ...

明白,但我加了十五滴但用API試劑
好似都係無色0.25都未到

你要慢慢加,沙石濾材會吸銅,通常要落多幾次先夠,如果條魚仲態好既,咁你千萬不要心急,隔12小時落一次已經好盡,我初初也是用API,真係唔明邊條粉皮設計用黃色,睇到眼花都睇唔準,水髒自來水都會黃啦,後來改用sera,藍色易睇好多,但真係俾佢掠水,幾滴藥水成舊水用得五十次

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

隊喇..我19L水.都要隊廿滴.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

usacaptain 發表於 2014-9-4 10:54
你要慢慢加,沙石濾材會吸銅,通常要落多幾次先夠,如果條魚仲態好既,咁你千萬不要心急,隔12小時落一次已 ...

屋企用開APl测试濟所以冇買其他牌子
依加都係慢慢加緊

我係wingk960 發表於 2014-9-4 14:27
隊喇..我19L水.都要隊廿滴.

想問下之后係咪每次都同第一次落分量差不多(下次中)
定係第一次沙石吸了第二次就有卅

我次次都照車廿滴.冇沙但有石.頭兩次有KEEP住CHECK好準去到0.5PPM.我之後都唔駛再CHECK了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

每次相同份量,加到0.5停

我係wingk960 發表於 2014-9-4 15:54
我次次都照車廿滴.冇沙但有石.頭兩次有KEEP住CHECK好準去到0.5PPM.我之後都唔駛再CHECK了.

通常加到0.5後幾耐補一次

Jamjam226 發表於 2014-9-4 18:25
通常加到0.5後幾耐補一次

唔駛補嘞.銅唔會揮發架.到0.5就KEEP7-8日到就我得嘞.

我係wingk960 發表於 2014-9-4 19:00
唔駛補嘞.銅唔會揮發架.到0.5就KEEP7-8日到就我得嘞.

姐係唔使換水

唔洗換水,夠0.5 keep十日先換

usacaptain 發表於 2014-9-4 23:15
唔洗換水,夠0.5 keep十日先換

Thx ching
我今晚會加到0.5傢啦