海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56
師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

要有1支靚化氮最緊要,,
上水泵要大個你缸水20陪以上會好d

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

最佳新人 論壇元老

winmxc 發表於 2014-9-11 22:11
巴打 d舊石用滾水煮沸佢清走d污垢會唔會好d

煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

樹喜 發表於 2014-9-11 23:20
煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

我唔識.  ^^"

唔該哂師兄..

咁我就係落水槽度. 落. 黑波..

跟住係沙缸第二格就落生物環..

另外對於控制NO3.. 師兄覺得. 我放 NP通心粉. 得唔得.. 因為唔想用豆樽...   就係放包通心粉係. 落水位個棉盒度.

還是要放係其它位置適合呢. 請指教.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

放棉盒裡面,水系經過棉再落通粉?定擺系棉上面?

擺棉上面唔好啵。 會好容易塞左d 棉

chihim 發表於 2014-9-12 12:32
放棉盒裡面,水系經過棉再落通粉?定擺系棉上面?

擺棉上面唔好啵。 會好容易塞左d 棉

chihim.. 咁應該點呢. ^O^..  放係棉下面!?  求指點. ^^

最佳新人 論壇元老

只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3囉我覺得咋),個人意見

樹喜 發表於 2014-9-12 23:03
只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3 ...

ok .. 唔該哂師兄..
好在有你地幫手.. 唔係我都唔知點算. .
其實都準備得七七八八了..   

上水泵有咩好建議?  到底係 外國好. 定係國內好. ?   因為係7X24 咁長開.. 所以想搵隻牌子. 係比較.. 靜. 同慳電的.  麻煩師兄. 推介一下.

還有一個問題.. 就是. 主缸. 用唔用沙底...
家人都覺得用幼白沙底..  觀賞起來較美麗.. 而且D生物石唔無咁易臨..
但打理就麻煩. 出啡苔又肉酸...   真係唔知點好.. 師兄們覺得.. 應該點呢.?!

最佳新人 論壇元老

我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放半寸都ok既,

最佳新人 論壇元老

所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設計每一樣野都有原因同作用.
你用環O既原因係咩?
你用黑波O既原因係咩?

幼沙就一定唔可以. 用就要用大粒D的沙. 如果唔係根本做唔到好的水流.

樹喜 發表於 2014-9-15 19:00
我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放 ...

NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石唔怕移位.

樹喜, 你國內泵.. 用邊隻牌子. ??

nickdo 發表於 2014-9-16 11:20
所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設 ...

nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

環.. 用黎造菌,  因為都會加幾條大仙落去.  同埋個缸我自已係. 魚為主, 珊瑚為輔.

落沙. 就真係只為美觀同等D石無咁易移位..  

如果落幼沙會影响造流.. 咁改成碎的珊瑚骨, 得唔得呢. !?

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-16 15:30
NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

哩隻呀,

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-16 15:30

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-16 15:36
nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

要真正無聲, 要用2支落水, 一支做後備落水, 一支加閘制閘到落水槽個水位剛剛好就OK. 黑波係0需要, 仲會積屎要定期洗多樣野搞.

如果你係諗住大仙 Loading 大所以加環咁不必啦, 我個缸應該同你差唔多大細, RT setting 養三十幾條魚, 一日三四次片糧雨咁喂比寶石食, 一樣唔會有問題. 比個參考你.

同埋你要考慮下你個缸係近 FOT 多D定近 RT 多D黎選 SETTING.諗下你個缸個大細, 養魚量, 魚大小, 魚種等. 有幾條十吋大仙咁基本上珊瑚養唔長(破壞力太大, 1條十吋都可以博下佢咀下唔食). 最後變FOT. 又唔落得藥, 有病就等死. RT有大量珊瑚就唔同, D魚會自己好. 珊瑚應該起到生物過濾作用.

我覺得你要考慮個問題係.
係咪必須要有珊瑚 vs 係咪必須要有幾條大尺吋大仙

兩者係矛盾O既.

最佳新人 論壇元老

nickdo 發表於 2014-9-16 19:23
NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸水穩定d.水質靚d,魚都病小d呀,
我加咁多環唔覺我d珊瑚有問題喎,,

最佳新人 論壇元老

樹喜 發表於 2014-9-16 20:55
我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸 ...

你講大陸泵係NJ??? 我用NJ1700黎開鹽, NJ3000黎換水. 都覺得有烏烏聲. 大陸D DC泵就真係靜.
我之前轉貼左巴西佬淨用環黎養SPS個缸. 無話用環有問題, 但新手唔太啱. 環O既擺法, 水流等都要有D講究先至唔會積屎.
積屎呢D, 唔同缸有唔同情況. 如果放D黑波係我個缸落水果度一定會積.

穩定呢樣野, 一般成熟柏林系統生物石都夠做有餘.

多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同慳電d唧。

nickdo。  我知兩樣野係好矛盾的。。

其實我唔會一下就樣十吋大的大仙。。 我比較鐘意由 2 吋。。 同五吋開始養。 睇住佢地大的。
因為我覺得 FOT 好 Dry..  所以會取一個平衡 ( 希望做到).. 其實我只係打萛 lps 養千手。 皮革。  同埋幾件sps ..  同埋五六條仙魚。  加五六條小魚。。 就夠。

瑚仙缸。。。好多人願望之一。
可惜仙魚真係太多口。。。加上師兄目標係千手同皮。
暫時嚟講。。縱使初時唔咬或收啲已養定食糧。最後都開口咬嘢。
喺我嘅缸中。灰。法。藍面。紫月。幢。都係有咬嘢紀錄。
原本我諗住自己忍到佢咬,但咬到啲皮甩下甩下啲針。然後完全唔開。咁你就心淡