海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設計每一樣野都有原因同作用.
你用環O既原因係咩?
你用黑波O既原因係咩?

幼沙就一定唔可以. 用就要用大粒D的沙. 如果唔係根本做唔到好的水流.

最佳新人 論壇元老

沙發
joesaga 發表於 2014-9-16 15:30
NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

最佳新人 論壇元老

板凳
joesaga 發表於 2014-9-16 15:36
nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

要真正無聲, 要用2支落水, 一支做後備落水, 一支加閘制閘到落水槽個水位剛剛好就OK. 黑波係0需要, 仲會積屎要定期洗多樣野搞.

如果你係諗住大仙 Loading 大所以加環咁不必啦, 我個缸應該同你差唔多大細, RT setting 養三十幾條魚, 一日三四次片糧雨咁喂比寶石食, 一樣唔會有問題. 比個參考你.

同埋你要考慮下你個缸係近 FOT 多D定近 RT 多D黎選 SETTING.諗下你個缸個大細, 養魚量, 魚大小, 魚種等. 有幾條十吋大仙咁基本上珊瑚養唔長(破壞力太大, 1條十吋都可以博下佢咀下唔食). 最後變FOT. 又唔落得藥, 有病就等死. RT有大量珊瑚就唔同, D魚會自己好. 珊瑚應該起到生物過濾作用.

我覺得你要考慮個問題係.
係咪必須要有珊瑚 vs 係咪必須要有幾條大尺吋大仙

兩者係矛盾O既.

最佳新人 論壇元老

地板
樹喜 發表於 2014-9-16 20:55
我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸 ...

你講大陸泵係NJ??? 我用NJ1700黎開鹽, NJ3000黎換水. 都覺得有烏烏聲. 大陸D DC泵就真係靜.
我之前轉貼左巴西佬淨用環黎養SPS個缸. 無話用環有問題, 但新手唔太啱. 環O既擺法, 水流等都要有D講究先至唔會積屎.
積屎呢D, 唔同缸有唔同情況. 如果放D黑波係我個缸落水果度一定會積.

穩定呢樣野, 一般成熟柏林系統生物石都夠做有餘.

最佳新人 論壇元老

小O既大仙我都有條橦B, 諗住食幾個月粒糧先放出黎.

本身個缸有火焰仙養左二年, 開頭都無事, 而家都口多多, 不過咀細破壞力無咁大.

上水泵可靠D最平的DC泵選擇我諗只有 AQUABEE UP8000. 但應該都3,4千. 而紅龍6000就4千中咁上下. 兩者價錢應該差不多. 要平就大陸JEBAO果D, 無中價位選擇.

化氮就建議你買個好D.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-18 16:31
今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情 ...

一年先著幾個月. 怕熱SET個時間制係屋企無人先著. 咁屋企有人就開冷氣架啦.  最好買部做後備有需要先著.
我個缸之前得2個泵, 一隻紅龍, 一隻JEBAO, 上年開缸個水冷壞左, D水都成30度. 仲未計造流, 因造流我用MP, 機頭係缸外所以無乜熱量傳到水中, 有泵同無泵可以差成3度以上. 如你個缸用雙上水的話仲高D, 你計下咪知個温度會去到幾高. 温度高太后都頂唔順啦.

性價比高的化氮的有.
Aquaexcel AE-CL (用PJ泵)
Reef Octopus RO-PS-3000 INT(用ASKOLL泵頭)
大約4千零蚊度.

PJ同紅龍都係用ASKOLL泵頭.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-19 09:20
唉... 正所謂.. 有頭髮邊個想做辣哩.. .. 始終同大家一齊住,都要考慮佢地既感受.   不過都未絕望既, 自已 ...

taobao...