海水領域 SeaFishZone

查看: 4838|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

想整個海葵缸,有養過葵既CHING入尼教教小弟 [複製鏈接]

樓主
我個缸係咁樣的

想換曬D珊瑚佢買舊大既奶嘴或者大既公主葵同小丑玩
想問下CHING我個缸洗唔洗換D咩先達到要求?
我個缸硬件係12吋方缸,掛濾有rowa,通心粉(NP),生物石
化氮係marco m30,做流wp10,燈zp1702
其實我都上網睇過應該夠玩
係最想知道換唔換舊細D既石好?
我唔想遲D買左葵佢去左石後面或者後面石底搞到我咩都睇唔到
唔該曬CHING!!!

18吋方缸背滴
2條畢加索,1條公子仔,1條藍吊,1條皇帝,1條高蘭

沙發
海葵唔係你想放去邊就邊,要光線啱/水流啱/位置啱先唔會走.

板凳
mortyleelee 發表於 2014-9-8 21:22
海葵唔係你想放去邊就邊,要光線啱/水流啱/位置啱先唔會走.

我知~但係我諗如果個缸得番佢應該都唔難整個佢鐘意既環境係我想放既位度掛
我就係唔識所以先問
18吋方缸背滴

地板
内容
想借問樓主,那個M30化氮器在10至12吋高的缸能否使用呢,謝謝樓主回應。

tck-68 發表於 2014-9-9 10:02
内容
想借問樓主,那個M30化氮器在10至12吋高的缸能否使用呢,謝謝樓主回應。

可以,我呢個12吋高,10吋都ok
18吋方缸背滴

thank you

我覺得葵缸唔要石, 唔要做流泵, skimmer/掛濾 吸水條喉可否set 低 d ?
光線好似偏藍少少好 d.
小丑對奶咀唔太大興趣. 留意生龍/海洋/東海, 比較多品種 (依家唔知係咪).

要睇你想養咩葵,我養過兩種:

1. 奶嘴要強光弱水流多石隙,但就算你做齊佢都係會周圍走

2. 公主要超強光亂水流,有冇石都冇所謂,唔夠光的話佢會爬上玻璃

跟住要水冷,仲有要注意所有吸水口!
同埋公主可以生到好大,12" 缸可能只可以放一隻

BigTall 發表於 2014-9-9 20:10
要睇你想養咩葵,我養過兩種:

1. 奶嘴要強光弱水流多石隙,但就算你做齊佢都係會周圍走

thanks
今日買左隻公主葵了,陣時都OK,開得幾好,一放落去公子就沖去玩
18吋方缸背滴

lodsf 發表於 2014-9-9 21:34
thanks
今日買左隻公主葵了,陣時都OK,開得幾好,一放落去公子就沖去玩

暫時唔好餵隻海葵, 佢未習慣新環境同埋要注意D 衰仔, 會同海葵爭食

BigTall 發表於 2014-9-9 22:43
暫時唔好餵隻海葵, 佢未習慣新環境同埋要注意D 衰仔, 會同海葵爭食

大概幾時餵最好?
個衰仔完全唔玩奶咀,迫佢都唔玩,一放公主落去就狗沖去玩
18吋方缸背滴

lodsf 發表於 2014-9-9 23:54
大概幾時餵最好?
個衰仔完全唔玩奶咀,迫佢都唔玩,一放公主落去就狗沖去玩

等一個星期先啦,餵之前用手摸下D 觸手,睇係佢痴唔痴手,唔痴的話可以唔駛餵,比佢靜養下

wp10我放14"打風禁
你點set

點會打風,我開到最大,W1,S1
你試下轉下方向
18吋方缸背滴