海水領域 SeaFishZone

查看: 10299|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

損失慘重 [複製鏈接]

樓主

咁你換水時有無落除氯呀,如果無咪出事囉!

沙發
seafishlover131 發表於 2014-9-12 15:11
反缸之後,開始有落,但都反?

好啦! 先了解清楚所有可能
1. 你約有85L水, 如果滴溜槽內環8至10L已經非常足夠,跟本無需要再用濾桶,除非free位比化氮
2. 化氮呢? 未知
3  上水泵幾多L,唔知? 約1300L
4. FOT落過銅好正常,除非你overdose跟本唔關事
5. 不過足已證明你連N-cycle都行唔到,氯氣足已殺哂所有菌6. 既然反左缸,就好好再開過,從新set過個缸吧!環換過吧

a. 清洗個缸,用水過一、兩次
b. 海新環用清水過乾淨
c. 從新開鹽,記住加除氯,行2日,先落 Bio Digest
d. 再行2兩日,先落幾條大食魚開缸

想快咪買有菌環同20L水再加新水
個人建議!下次換水,每次最多15-20L,用水桶開好先,再打8個鐘氣如果唔落除氯

板凳
seafishlover131 發表於 2014-9-13 19:12
Thk!C兄

如果有位就Q下魚先,主缸咪唔洗落銅!
用銅藥我個人建議用Pointex 或 正常份量80%USA殺菌水
1. 新水菌未夠,水又未定,落藥係非常不智,死亡率非常高
(作一個比喻!我用新水開鹽之後打一晚氣,用一個Dymax Q3缸去Q1條加納碟同1條西非碟仔(約1.5寸半大),我每日同佢地換90%水,養足佢個幾月,完全無事,又健康大食,之後新缸到,安裝好,已清洗幾次,全新水不過行3左日同用舊環落埋Bio Digest,之後將呢兩條碟放落去,3日瓜左! 點解呢! 日日換新水佢無事,反而加左舊環會出事?  這樣可以證明一樣野,當水遇到生物環之後,應該有一段時間會有化學作用,我睇日本人開缸,當set好缸,之後按指示定時落消化細菌水,兩星期先落魚,死傷會減輕好多。新魚我唔理有幾粗生都好,但對藥都非常敏感,要處理魚魚內外問題,必先要條魚定左,開口幾日之後才用藥(如必要)