海水領域 SeaFishZone

查看: 3487|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

孔雀石綠醫白點 (未完成) [複製鏈接]

樓主

本POST 未完成, 好多野都仲同其他網友討論緊, 所以千其唔好就咁落藥呀

是咁的,孔雀石綠醫白點係一種少見但極有效既方法,而且可以用係RT缸,但係你決定用孔雀石綠醫白點之前,請先認真回答下面既問題:

Q1. 個缸好多魚 / 石,好難先可以捉晒D魚?

YES > Q2

NO > A1

Q2. 你個缸係軟體缸 (LPS / SPS / 海葵)?

YES > Q3

NO > A1

Q3. 個缸依家係白點大爆發,唔係短期內清白點就會有滅門慘案?

YES > Q4

NO > A1

Q4. 有冇試過其他白點藥?

YES > Q5

NO > A1

Q5. 缸中有冇下列生物?

螺 / 貝 / 海膽 / 海星 / 海蔘

YES > Q6

NO > Q8

Q6. 有冇另一個缸可以養住先?

YES > Q8

NO > Q7

Q7. 打唔打算賣咗佢地?

YES > A2

NO > A3

Q8. 個缸多唔多藻,清唔清得走D 藻?

YES > A4

NO > Q9

Q9. 個缸會唔會有魚鍾意食藻?

YES > A5

NO > A4

A1: 點解唔試下落其他藥呢?

A2: 去交易廣場幫佢地搵戶好人家先,再係Q5 繼續

A3: 搵朋友收留佢地先,再係Q5 繼續

A4: 睇埋下面既注意事項就可以準備落藥
A5: 西起條魚唔好比佢食到D 藻,再睇埋下面既注意事項就可以準備落藥

注意事項

係正式落孔雀石綠之前,請認真考慮下列缺點:

1. 孔雀石綠毒性極強,本身係第二類危險品,人體吸入後有致癌既風險

2. 極難量度水中既濃度,正確D 講一般家用設備係唔會度到,所以落藥前一定要計好數度好份量

3. 係水中既濃度會快速減低,但會被有機物 / 濾材吸收 (例如:藻類、沙石),而且難以以人為方法移除

4. 染色力極強,所有矽膠都會變成藍綠色

5. 是藥三分毒,何況孔雀石綠本身就唔係藥,用得太多一定會死魚 (或者條魚食得太多有孔雀石綠既藻都會出事)

如果睇完以上三點都仲係決定落藥,就請睇下一PART

沙發

用量

一般黎講,0.05ppm 既孔雀石綠已經可以有效令到白點蟲既孢子無法正常分裂,從而令到白點蟲無法正常成長而死亡,如果你個缸多有機物/濾材,可以考慮提高劑量至0.10ppm。

連續落六日

劑量如下:

100L水 + 0.01g = 0.1ppm
200L水 + 0.01g = 0.05ppm

用藥期間需要減少光照、加大打氣、比化氮既水回流返入缸

例子:

我個缸有400L 水,連續八日 (八日係我自己訂,因為網上有資料話白點蟲入左魚身之後要7-14日先會出黎) 落0.10ppm,即係每日落0.04g孔雀石綠

板凳

清除孔雀石綠既方法

1. 強光 - 有效分解水入面既孔雀石綠,但對依附係物件中既孔雀石綠無效

2. 溫度 - 提高水溫可以加快孔雀石綠既分解

3. 活性碳

4. 雙氧水 (未肯定) - 打算用黎清洗接觸過孔雀石綠既工具,例如水桶、隔離盒

地板

多謝師兄提供另一個醫白點方法,不過睇完D缺點真係唔敢試,度唔到濃度呢個缺點最致命,用得多會死魚,用得少又無效,缸中有藻有吊都好麻煩,西起D魚又唔知幾時可以放番落缸,一味靠估。如果針對RT缸使用,消除孔雀綠既強光同高溫對軟體都有影響。純粹討論,別無他意。

podtaki 發表於 2014-9-12 11:07
多謝師兄提供另一個醫白點方法,不過睇完D缺點真係唔敢試,度唔到濃度呢個缺點最致命,用得多會死魚,用得少 ...

所以我話一定要開始就度好分量, 如果有做過實驗室 / 上過IVE CHEM 既都唔會有問題
但呢個方法真係唔建議亂用, 真係要我講既就好似係小型核彈咁, 十分有效但必須小心使用, 而且要當係最後手段黎用